«Τυφλό από οργή το Τελ Αβίβ δεν ακούει κανέναν»

«Τυφλό από οργή το Τελ Αβίβ δεν ακούει κανέναν»

Βίντεο του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα σε σήραγγα δημοσιοποίησε το Ισραήλ

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Για παρεμπόδιση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα κατήγγειλε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το Ισραήλ, με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ στη Γάζα να αναφέρει ότι τραυματίες υποβάλλονται σε ακρωτηριασμούς μελών, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Την ίδια ώρα, Ιρλανδία και Ισπανία κατέθεταν αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ερευνήσει εάν το Ισραήλ σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ να προωθήσει στρατεύματα στη Ράφα. Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις τακτικές του ισραηλινού στρατού, για να προσθέσει: «Δεν ξεχνάμε ασφαλώς τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου και καλούμε σε άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και σε κατάπαυση του πυρός». Την Τρίτη ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράτκαρ είπε, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ότι το Ισραήλ «δεν ακούει κανένα κράτος στον κόσμο και έχει τυφλωθεί από οργή».

Βίντεο δημοσιοποίησε χθες ο ισραηλινός στρατός, το οποίο φέρεται να εμφανίζει τον ηγέτη της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ, στο εσωτερικό σήραγγας, κάτω από την πόλη της Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Τον Σινουάρ συνοδεύουν στο καταφύγιο η σύζυγος, τα παιδιά και ο αδελφός του, Ιμπραήμ. Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει δημόσια τον Σινουάρ ως εγκέφαλο πίσω από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Κατά την παρουσίαση του βίντεο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι το υλικό χρονολογείται από τις 10 Οκτωβρίου και προήλθε από κάμερα ασφαλείας της Χαμάς, προτού πέσει στα χέρια των Ισραηλινών τις τελευταίες ημέρες. «Ετσι δραπέτευσε με την οικογένειά του σε σήραγγα που είχε προετοιμάσει εδώ και καιρό. Το βίντεο είναι αποτέλεσμα των ερευνών μας για τον εντοπισμό του Σινουάρ. Το κυνήγι δεν θα σταματήσει έως ότου συλληφθεί, νεκρός ή ζωντανός», είπε ο Χαγκάρι. Ο Σινουάρ δημιούργησε την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, προτού αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία της οργάνωσης. Εξελέγη στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς το 2017, του οποίου έχει αναδειχθεί σε de facto επικεφαλής, σύμφωνα με το ινστιτούτο ECFR.

Στο μεταξύ, στη Χάγη μετέβησαν χθες συγγενείς Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα, προκειμένου να ζητήσουν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μεσολαβήσει για την απελευθέρωσή τους. «Σήμερα η αγάπη της ζωής μου, ο Οχάντ, παραμένει όμηρος», είπε η Ραζ Μπεν Αμι για τον σύζυγό της. Η Μπεν Αμι απελευθερώθηκε από τη Χαμάς και ταξίδεψε χθες στη Χάγη.

«Οι όμηροι στα σπίτια τους»

Οι συγγενείς των ομήρων διαδήλωσαν έξω από το μέγαρο του δικαστηρίου, κραδαίνοντας ισραηλινές σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα «οι όμηροι στα σπίτια τους». Το Ισραήλ, όμως, δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν αναγνωρίζει την αρμοδιότητά του στη χώρα. Τα παλαιστινιακά εδάφη είναι μέλη του οργάνου από το 2015. Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου, Καρίμ Καν, επιβεβαίωσε ότι το όργανο έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Συγγενείς θυμάτων ζητούν την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ εναντίον της ηγεσίας της Χαμάς.

Στο μεταξύ, μία Ισραηλινή σκοτώθηκε χθες και οκτώ πολίτες τραυματίσθηκαν από έκρηξη ρουκέτας στην πόλη Σαφέντ του βόρειου Ισραήλ, 13 χλμ. από τα σύνορα με τον Λίβανο. Ο ισραηλινός Τύπος ανέφερε ότι στόχος της ρουκέτας ήταν η στρατιωτική διοίκηση του βόρειου Ισραήλ στην πόλη.

Μία Ισραηλινή σκοτώθηκε χθες και οκτώ πολίτες τραυματίσθηκαν από έκρηξη ρουκέτας στην πόλη Σαφέντ του βόρειου Ισραήλ, 13 χλμ. από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Σε ομιλία του την Τρίτη, ο ηγέτης της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, είπε ότι το Ισραήλ αδυνατεί να πετύχει τους επιχειρησιακούς στόχους του και ότι ο Λίβανος «βρίσκεται σε θέση ισχύος ύστερα από 130 ημέρες συνοριακών αψιμαχιών μεταξύ Χεζμπολάχ και ισραηλινού στρατού». Ο Νασράλα, που δεσμεύθηκε σε οριστική εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ από τον χάρτη, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός εφόσον ο βομβαρδισμός της Γάζας συνεχίζεται. «Ο εχθρός δεν είναι σε θέση να επιβάλει όρους στον Λίβανο. Η απομάκρυνση 80.000 Ισραηλινών από τη συνοριακή ζώνη αποτελεί την πραγματική πηγή πίεσης στην κυβέρνηση του Ισραήλ», είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ. Την περασμένη Παρασκευή, ο Ισραηλινός υποστράτηγος Ορι Γκορντίν είπε ότι ο στρατός «προετοιμάζει την επέκταση του πολέμου και την επίθεσή του εναντίον της Χεζμπολάχ».

Την ίδια στιγμή, ο εκλεκτός των ΗΠΑ και πολλών αραβικών κρατών, πρώην επικεφαλής ασφάλειας της Παλαιστινιακής Αρχής και πρώην ανώτατο στέλεχος της Φατάχ, Μοχάμεντ Νταχλάν, μοιάζει να προαλείφεται ως συντονιστής της ανοικοδόμησης της Γάζας, μετά το τέλος του πολέμου. Σε συνέντευξή του στους Times της Νέας Υόρκης, ο Νταχλάν κάνει λόγο για μετακίνηση του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς σε τελετουργικό θώκο, προτείνοντας την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων από τα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία στη Γάζα και τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης από αυτά τα κράτη. «Τα μεγάλα αραβικά κράτη είναι πρόθυμα να λύσουν οριστικά το παλαιστινιακό πρόβλημα, χωρίς τη Χαμάς και χωρίς τον Αμπάς, με νέα ηγεσία στην Παλαιστινιακή Αρχή», λέει ο Νταχλάν. Τα σώματα ασφαλείας υπό τη διοίκηση του Νταχλάν δραστηριοποιήθηκαν στη Γάζα μετά τις συμφωνίες του Οσλο και έγιναν γνωστά για τις ωμότητες εναντίον αντιφρονούντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή