Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες επιθέσεις κατά του Κιέβου και άλλων πόλεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες επιθέσεις κατά του Κιέβου και άλλων πόλεων

Νέα νύχτα αεροπορικών επιθέσεων κατά ουκρανικών πόλεων καταγράφηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα νύχτα αεροπορικών επιθέσεων κατά ουκρανικών πόλεων καταγράφηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, με απογείωση ρωσικών βομβαρδιστικών, βολές κατά του Κιέβου και του Λβιβ, σειρά εκρήξεων εκεί και αντιαεροπορικά μέτρα από τις ουκρανικές δυνάμεις. Κατά πληροφορίες υπάρχει ήδη ένας νεκρός.

Συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας επιχειρούν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για να απωθήσουν ρωσική πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, παροτρύνοντας τους κατοίκους να σπεύσουν σε καταφύγια και να παραμείνουν εκεί έως τη λήξη του συναγερμού.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς άκουσαν εκρήξεις σε διάφορους τομείς της πόλης, πιθανώς από θραύσματα κατεστραμμένων πυραύλων. Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν την κατάρριψη όλων των πυραύλων που στόχευσαν το Κίεβο.

Νωρίτερα, η πολεμική αεροπορία κήρυξε συναγερμό, μερικές ώρες μετά την προειδοποίησή της πως απογειώθηκαν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά, καθώς πύραυλοι «κατευθύνονταν προς το Κίεβο».

Καταγράφηκε η απογείωση βομβαρδιστικών Τουπόλεφ Tu-95MS από τη βάση τους στην Αλένια, στην περιφέρεια Μουρμάνσκ στη βορειοανατολική Ρωσία, όπως ανέφερε νωρίτερα η ουκρανική ΠΑ μέσω Telegram.

Στο Τσουγκίεφ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, καταγράφηκε ο θάνατος ενός πολίτη από τις επιθέσεις, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η δήμαρχος της πόλης, Χαλίνα Μινάγεβα.

Παράλληλα έχουν καταγραφεί εκρήξεις στο Λβιβ, πόλη της δυτικής Ουκρανίας κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Λβιβ, Μακσίμ Κοζίτσκι, αναφέρει τηλεγραφικά σε ανάρτησή του στο Telegram: «Λβιβ: Πολύ δυνατοί θόρυβοι. Η αντιαεροπορική άμυνα λειτουργεί».

Στην Πολτάβα, πόλη μεταξύ Κιέβου και Χαρκόβου στην κεντρική Ουκρανία, από τα ρωσικά πλήγματα ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη, στην περιοχή Μίρχοροντ, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή, Φίλιπ Πρόνιν.

Εκρήξεις επίσης έχουν ακουστεί και στο Ντνιπροπετρόφσκ, κατά τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, λόγω επίθεσης κατά πολιτικών δομών.

Σειρά επιθέσεων

Πρόκειται για την τέταρτη αεροπορική επίθεση σε πόλεις της Ουκρανίας από την αρχή του έτους και τη δεύτερη εντός του Φεβρουαρίου.

Η πολεμική αεροπορία είχε επίσης ανακοινώσει στις αρχές αυτού του μήνα αλλά και τον περασμένο απογειώσεις τέτοιων στρατηγικών βομβαρδιστικών, που κατασκευάστηκαν την εποχή της ΕΣΣΔ.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, κύμα πληγμάτων στο οποίο πήραν μέρος Tu-95MS έβαλε στο στόχαστρο διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, με τις Αρχές να κάνουν τότε λόγο για 39 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ukrinform, ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή