Δυο Κινέζοι ψαράδες νεκροί κατόπιν καταδίωξης από τις αρχές της Ταϊβάν

Δυο Κινέζοι ψαράδες νεκροί κατόπιν καταδίωξης από τις αρχές της Ταϊβάν

Καταδιώχθηκαν από την ακτοφυλακή της Ταϊβάν για παραβίαση των υδάτων της χώρας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο Κινέζοι ψαράδες πνίγηκαν χτες, Τετάρτη κατά τη διάρκεια καταδίωξης από την ακτοφυλακή της Ταϊβάν για παραβίαση των ακτών των νησιών Κινμέν της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, ένα μη κατονομαζόμενο σκάφος της Κίνας είχε φτάσει σε απόσταση περίπου ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή του Κινμέν, το οποίο βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Κίνα παρά στην Ταϊβάν.

Το σκάφος ανατράπηκε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει, με αποτέλεσμα τέσσερα μέλη του πληρώματος να πέσουν στο νερό, ανέφερε.

«Το σκάφος της ακτοπλοΐας διέσωσε δύο μέλη του πληρώματος και βρήκε άλλα δύο μέλη του πληρώματος αναίσθητα στη θάλασσα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ακτοφυλακή την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι τα δύο αναίσθητα μέλη επιβεβαιώθηκαν ως νεκροί αφού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Το Γραφείο Υποθέσεων Ταϊβάν της Κίνας καταδίκασε έντονα τους θανάτους και προέτρεψε τις αρχές της Ταϊβάν να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του, παρόλο που δεν την κυβέρνησε ποτέ, και σκάφη από την Κίνα δραστηριοποιούνται συχνά στα ύδατα κοντά στο Κινμέν λόγω της γεωγραφικής εγγύτητάς του.

Το Γραφείο Υποθέσεων Ταϊβάν της Κίνας ανέφερε στη δήλωσή του σχετικά με τους θανάτους των ψαράδων ότι «ένα τέτοιο μοχθηρό περιστατικό πλήγωσε σοβαρά τα αισθήματα των συμπατριωτών και στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Ανοιξης», επίσης γνωστή ως Κινεζική Πρωτοχρονιά, που γιορτάζεται τόσο στην Κίνα όσο και στην Ταϊβάν.

Κατηγόρησε επίσης το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν ότι ήταν ο κύριος υπαίτιος του περιστατικού, υποστηρίζοντας ότι είχε χρησιμοποιήσει «διάφορες δικαιολογίες για να αρπάξει βίαια αλιευτικά σκάφη της ηπειρωτικής χώρας και να μεταχειριστεί τους ψαράδες της ηπειρωτικής χώρας με σκληρή και επικίνδυνη συμπεριφορά». Με τον όρο ηπειρωτική χώρα εννοείται η επικράτεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή της Ταϊβάν, η υπόθεση διερευνάται και τα δύο διασωθέντα μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν στο Κινμέν.

Η ακτοφυλακή είπε ότι θα επικοινωνήσει με τις οικογένειες των ψαράδων μέσω των επίσημων καναλιών.

Πηγή: Associated Press, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή