Αναζητώντας αυτόχειρες στον Τάμεση – Οι «τραυματικές εμπειρίες» των δυτών της αστυνομίας

Αναζητώντας αυτόχειρες στον Τάμεση – Οι «τραυματικές εμπειρίες» των δυτών της αστυνομίας

Η αναζήτηση αγνοουμένων στον βούρκο του Τάμεση είναι τόσο επώδυνη εμπειρία για κάποιους, ώστε αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τζιλ Γουίλιαμς, πρώην δύτρια της βρετανικής αστυνομίας, κάθε άλλο παρά ζηλεύει τους συναδέλφους της που σήμερα αναζητούν τον 35χρονο Αμπντούλ Εζεντί στα θολά νερά του Τάμεση. 

Ο Εζεντί κατέφυγε στον Τάμεση στις 31 Ιανουαρίου, λίγο αφότου εκτόξευσε οξύ κατά της πρώην συντρόφου του, τραυματίζοντας και τις δύο κόρες του, ηλικίας τριών και οκτώ ετών. 

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης για τον Εζεντί, οι δύτες της βρετανικής αστυνομίας εντόπισαν, σε διάστημα 25 λεπτών, δύο άλλα πτώματα – τα οποία δεν συνδέονται με την υπόθεση. 

Ο Εζεντί πιστεύεται πως είναι νεκρός και η Μητροπολιτική Αστυνομία εκτιμά πως ίσως χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να εντοπίσουν τη σορό του – αν καταφέρουν, βεβαίως, ποτέ να την εντοπίσουν.  

«Σοκαριστικό, αλλά όχι ασυνήθιστο» 

«Πάντα υπήρχε μια τεράστια αίσθηση ανακούφισης» όταν έβρισκε ένα πτώμα, παραδέχεται η Γουίλιαμς. Ωστόσο, στα 23 χρόνια που βρισκόταν στην αστυνομία του Τέιμς Βάλεϊ, το πιο δύσκολο μέρος της δουλειάς της παρέμεναν οι ατελείωτες, κοπιώδεις αναζητήσεις στα βουρκώδη, κρύα νερά του Τάμεση με το μακάβριο καθήκον να εντοπίσει κάποιο ανθρώπινο μέλος ή σώμα. 

Κατά τη θητεία της, ήταν σύνηθες να βουτούν στο ποτάμι-έμβλημα της βρετανικής πρωτεύουσας αμέσως μετά τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, μια περίοδο με μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών, και να εντοπίζουν τους αγνοουμένους μήνες μετά. «Είναι σοκαριστικό, αλλά όχι ασυνήθιστο», παραδέχεται. 

Σύμφωνα με την αρμόδια Αρχή, για τα έτη από 2015 έως 2022 καταγράφηκαν από 27 έως 37 άνθρωποι ετησίως που έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Τάμεση, το 90% εκ των οποίων ήταν αυτόχειρες. 

«Τραυματικό» 

Κάποιοι –λίγοι– θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό από ατύχημα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των νεκρών αναγνωρίζονται και ταυτοποιούνται – από το αρχείο αγνοουμένων και μέσω DNA, οδοντοστοιχιών ή δαχτυλικών αποτυπωμάτων. 

Σπανιότερα εντοπίζονται στα νερά θύματα ανθρωποκτονιών – όπως το πτώμα ενός μικρού αγοριού, του «Aνταμ» όπως το είχε ονομάσει η αστυνομία, που βρέθηκε το 2001, αλλά ποτέ δεν ταυτοποιήθηκε. Πιστεύεται πως ήταν θύμα τράφικινγκ από τη Νιγηρία που δολοφονήθηκε πιθανότατα σε κάποια τελετουργία. 

Αναζητώντας αυτόχειρες στον Τάμεση – Οι «τραυματικές εμπειρίες» των δυτών της αστυνομίας-1
Μπορεί ο Τάμεσης, ως εμβληματικό τοπόσημο του Λονδίνου, να αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα για τους ταξιδιώτες της βρετανικής πρωτεύουσας, ωστόσο, για τους δύτες της αστυνομίας είναι ένα σκληρό επαγγελματικό περιβάλλον με μακάβρια μυστικά – Φωτ. αρχείου: Shutterstock

Για όσους ανασύρουν τα πτώματα μπορεί να είναι «τραυματικό», λέει ο πρώην ντετέκτιβ της Met, Νικ Aλντγουορθ. 

«Eχω ανασύρει αρκετά στην καριέρα μου και κάποια από αυτά βρίσκονταν σε φρικτή κατάσταση σήψης. Αυτό από μόνο του είναι τραυματικό και σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα ακόμα και σωματικά», παραδέχεται ο ίδιος. 

«Κάθε άνθρωπος σε αυτή τη δουλειά αντιδρά διαφορετικά. Κάποιοι είναι ρεαλιστές και το αντιμετωπίζουν με επαγγελματισμό, άλλοι το βρίσκουν εξαιρετικά επώδυνο», λέει. 

Η Γουίλιαμς από την πλευρά της ομολογεί πως ποτέ δεν το βρήκε δύσκολο, αποδίδοντας την «κατάκτηση» αυτή στην ψυχολογική στήριξη από τους ανθρώπους της ομάδας της. 

«Το έκανα για πάρα πολύ καιρό, αλλά ποτέ δεν είχα εφιάλτες. Γνωρίζω αστυνομικούς δύτες που είχαν προβλήματα και χρειάστηκε να εγκαταλείψουν την υπηρεσία» προσθέτει. 

«Τρομακτικά εχθρικό περιβάλλον» 

Αναφερόμενος στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι δύτες που αναζητούν τον Εζεντί, ο Aλντγουορθ περιγράφει τον Τάμεση ως «τρομακτικά εχθρικό περιβάλλον, διαρκώς σε κίνηση». 

«Μιλάμε για ένα ποτάμι μήκους 442 χιλιομέτρων με εύρος παλίρροιας 7 μέτρων και ταχύτητα ρευμάτων έως 16 χλμ./ώρα. Δεν έχεις ορατότητα ούτε τριών εκατοστών μπροστά σου και η πρόκληση είναι από πού να αρχίσεις», εξηγεί. 

Σύμφωνα με τον Aλντγουορθ, η βουτιά από ύψος στο νερό ισοδυναμεί με πτώση σε τσιμέντο. Ενώ αν κάποιος είναι βαριά ντυμένος, το σώμα του μπορεί να βυθιστεί αμέσως ή να παγιδευτεί σε ένα από τα άπειρα απορρίμματα στον βυθό του Τάμεση – από καρότσια σούπερ μάρκετ και βυθισμένα σκάφη έως αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. 

Καθώς περνούν οι ημέρες και η διαδικασία αποσύνθεσης προχωρά, τα αέρια του στομάχου προκαλούν διαστολή στο σώμα που ωθείται προς την επιφάνεια του νερού, λέει ο Aλτγουορθ, σημειώνοντας πως τα σώματα των αγνοουμένων καθυστερούν να φτάσουν στη θάλασσα λόγω της διαρκούς αλλαγής φοράς των ρευμάτων. 

Πηγή: SkyNews 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή