ΝΑΤΟ: Η Γαλλία θα «πιάσει» τον στόχο του 2% φέτος

ΝΑΤΟ: Η Γαλλία θα «πιάσει» τον στόχο του 2% φέτος

Οι γαλλικές αμυντικές δαπάνες προσεγγίζουν πια τα 50 δισ. ευρώ και συνεχίζουν να ανεβαίνουν, από 30 δισ. ευρώ που ήταν το 2017

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον στόχο που θέλει τις χώρες του ΝΑΤΟ να κατευθύνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, πρόκειται να «πιάσει» η Γαλλία φέτος, όπως δήλωσε σήμερα η ηγεσία του γαλλικού υπουργείου Αμυνας.

Το 2017 η Γαλλία είχε ξοδέψει 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα. Συγκριτικά, οι γαλλικές στρατιωτικές δαπάνες έχουν τοποθετηθεί πια στα 47,2 δισ. ευρώ και συνεχίζουν να ανεβαίνουν, με «προορισμό» τα 69 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παλαιότερες προβλέψεις, οι γαλλικές αμυντικές δαπάνες επρόκειτο να αγγίξουν το 1,94% του γαλλικού ΑΕΠ φέτος και να ξεπεράσουν το 2% το 2025. Οπως φαίνεται ωστόσο, αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί νωρίτερα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ανακοινώσει, από την πλευρά του, χθες ότι συνολικά 18 χώρες μέλη της Συμμαχίας είναι πια σε τροχιά ώστε να επιτύχουν αυτόν τον στόχο του 2%. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος και νυν προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται συχνά στις ομιλίες του σ’ αυτόν τον στόχο, αφήνοντας αιχμές κατά των Ευρωπαίων που «δεν πληρώνουν». 

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή