Οταν η τηλεργασία είναι «επικίνδυνη»

Οταν η τηλεργασία είναι «επικίνδυνη»

Οι εργαζόμενοι που θέλουν να αποφύγουν την πιθανότητα μιας απόλυσης, κατευθύνονται στο γραφείο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μάχη υπάρχει τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εργοδότες, αναφορικά με την επιστροφή στα γραφεία. Για ένα διάστημα έμοιαζε οι εργαζόμενοι να κερδίζουν, αφού μία «καυτή» αγορά εργασίας τους έδωσε μεγάλη δύναμη συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να ορίζουν το πρόγραμμά τους, δουλεύοντας από το σπίτι. 

Ωστόσο, τα δεδομένα πλέον αλλάζουν. Οι εργοδότες παίρνουν ξανά τα ηνία, και ορισμένες φορές χρησιμοποιούν αυτή τη δύναμη για να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα γραφεία. Για τις εταιρείες που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε απολύσεις φέτος, το παραπάνω είναι ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσει τα πρόσωπα τα οποία θα βρεθούν να κάνουν αίτηση για επιδόματα. 

Πολλές μεγάλες εταιρείες, κυρίως στις ΗΠΑ, που απέλυσαν πρόσφατα μία μερίδα του εργατικού τους δυναμικού έχουν κάνει γνωστό ότι οι εργαζόμενοι που, στα μάτια των υψηλότερων, υπάρχουν ως επί το πλείστον ως απρόσωπα όντα στην οθόνη ενός υπολογιστή, έχουν περισσότερες πιθανότητες να φύγουν. 

Στελέχη του ηλεκτρονικού λιανοπωλητή επίπλων Wayfair είπαν στο προσωπικό τον Ιανουάριο ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν στον τελευταίο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας. Η IBM προειδοποίησε ομοίως τα διευθυντικά στελέχη της στις ΗΠΑ ότι έπρεπε να αρχίσουν να πηγαίνουν στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα ή αλλιώς θα πρέπει να φύγουν. Αυτόν τον μήνα, η Snap ανέφερε ότι οι απολύσεις της είχαν σκοπό, εν μέρει, να «προωθήσουν την προσωπική συνεργασία» και το Reuters μετέδωσε ότι οι περικοπές της εταιρείας τεχνολογίας έμοιαζαν να επηρεάζουν περισσότερο τους απομακρυσμένους εργαζόμενους παρά όσους πηγαίνουν στο γραφείο. Η Dell είπε στους υπαλλήλους ότι ανυπομονεί να τους δει περισσότερο.

Αυτή δεν είναι μια ολοκαίνουργια εξέλιξη. Mεγάλα ονόματα, από την Google μέχρι την Amazon και την Goldman Sachs, έχουν αυξήσει την πίεση για επιστροφή στο γραφείο εδώ και μήνες. Αλλά αυτή τη στιγμή οι απολύσεις –κυρίως στις ΗΠΑ– είναι καθημερινό φαινόμενο. 

Δεν υπάρχει εκτενής έρευνα σχετικά με το εάν η εργασία από το σπίτι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να απολυθεί κάποιος, αλλά είναι «πολύ πιθανό» να συμβαίνει αυτό, είπε ο Nick Bloom, οικονομολόγος του Stanford και ειδικός στην εξ αποστάσεως εργασία. «Η προκατάληψη της εγγύτητας είναι ζωντανή», υπογράμμισε. 

Υπέδειξε δύο πειράματα που διεξήγαγε αναφορικά με τη σχέση της απομακρυσμένης εργασίας και των προαγωγών. Διαπιστώθηκε ότι η τηλεργασία δύο ημέρες την εβδομάδα δεν είχε καμία επίδραση στην πιθανότητα προαγωγής, αλλά η εργασία από το σπίτι τέσσερις ημέρες την εβδομάδα τη μείωσε στο μισό.

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή