Κλιματική κρίση και ενέργεια: Στην ηλιακή ενέργεια το 50% των πόρων

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Στην ηλιακή ενέργεια το 50% των πόρων

Η παγκόσμια χρηματοδότηση καθαρής ενέργειας θα ανέλθει στα 5,6 τρισ. δολ. έως το 2030

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Α. Φάββα

Η παγκόσμια χρηματοδότηση καθαρής ενέργειας θα ανέλθει στα 5,6 τρισ. δολ. έως το 2030. Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση αναμένεται στην ηλιακή ενέργεια (2,8 τρισ. δολ., 50% των κεφαλαίων). Το 54% των φωτοβολταϊκών επενδύσεων αφορά μικρά οικιακά και επαγγελματικά φωτοβολταϊκά, ενώ το 46% μεγάλες μονάδες (σε αντίθεση με ό,τι προωθείται στην Ελλάδα). Στα αιολικά αναλογεί το 34% των επενδύσεων (1,9 τρισ. δολ.), με σημαντικό ποσοστό σε υπεράκτια. Η S&P Global αναμένει έως το 2050 επενδύσεις σε ανανεώσιμα καύσιμα 700 δισ. δολ./έτος. Ομως, σύμφωνα με το σενάριο μηδενικών εκπομπών, απαιτούνται διπλάσιες (1,4 τρισ. δολ./έτος) για μηδενισμό εκπομπών το 2050.

Ανατ. Ασία και Ειρηνικός έχουν τα πρωτεία

Οι μισές σχεδόν (46,9%) παγκόσμιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια (την περίοδο 2013-2022) έγιναν σε Ανατολική Ασία και Ειρηνικό (πάνω από το 80% αυτών έγιναν στην Κίνα), ενώ σε Ευρώπη και Αμερική περίπου το 1/5 (17,7% και 16% του συνόλου αντίστοιχα).

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, στην καθαρή ενέργεια επενδύθηκε το 10% του συνόλου, κυρίως σε Ινδία και Βραζιλία. Στην Αφρική επενδύθηκε μόνο 2,5%, με το 1,3% να αφορά την Υποσαχάρια Αφρική. Το 2022 το ποσοστό της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού (κυρίως λόγω της Κίνας) εκτοξεύθηκε στο 66% – δέκα μονάδες περισσότερες από το 2021.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Στην ηλιακή ενέργεια το 50% των πόρων-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή