Ουκρανία: «Λυσσαλέες μάχες» στην Αβντιίβκα – Νέες αμυντικές θέσεις ετοιμάζει ο στρατός

Ουκρανία: «Λυσσαλέες μάχες» στην Αβντιίβκα – Νέες αμυντικές θέσεις ετοιμάζει ο στρατός

«Νέες θέσεις έχουν δημιουργηθεί και ισχυρές οχυρώσεις εξακολουθούν να εγκαθίστανται», αναφέρει ο στρατηγός Ολεκσάντρ Ταρνάφσκιι

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ουκρανικά και τα ρωσικά στρατεύματα επιδίδονται σε «λυσσαλέες μάχες» στην πόλη Αβντιίβκα της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις δημιουργούν νέες αμυντικές θέσεις γύρω από την πολιορκημένη πόλη, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μια πιθανή οπισθοχώρηση μπροστά στα κύματα των ρωσικών επιθέσεων.

«Λυσσαλέες μάχες διεξάγονται μέσα στην πόλη», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ολεκσάντρ Ταρνάφσκιι, Ουκρανός στρατηγός στις ανατολικές περιοχές. «Τα στρατεύματά μας χρησιμοποιούν όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποκρούσουν τον εχθρό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «νέες θέσεις έχουν δημιουργηθεί και ισχυρές οχυρώσεις εξακολουθούν να εγκαθίστανται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δυνατά σενάρια».

Τι γνωρίζουμε για την Αβντιίβκα

Η πόλη Αβντιίβκα, που πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό περίπου 32.000 κατοίκων και την οποία οι Ρώσοι αποκαλούν «Avdeyevka», βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου από το 2014, όταν την κατέλαβαν για σύντομο χρονικό διάστημα αυτονομιστές υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα.

Βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, 15 χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη του Ντονέτσκ, η οποία τελεί υπό ρωσικό έλεγχο. Πριν από τον πόλεμο, το εργοστάσιο οπτάνθρακα που υπάρχει στην περιοχή από τη σοβιετική εποχή ήταν ένα από τα κορυφαία σημεία παραγωγής τού εν λόγω καυσίμου στην Ευρώπη.

Σήμερα, οι Αρχές λένε ότι παραμένουν λιγότεροι από 1.000 κάτοικοι στην πόλη, πολλοί εκ των οποίων έχουν βρει καταφύγιο σε κελάρια και υπόγεια. Αξιωματούχοι αναφέρουν μάλιστα ότι δεν υπάρχει ούτε ένα κτίριο που να μην έχει υποστεί ζημιές.

Ουκρανοί και Δυτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Αβντιίβκα έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών.

Η στρατηγική σημασία της πόλης για τη Ρωσία

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι οι μάχες στην περιοχή είχαν οδηγήσει σε έναν «από τους υψηλότερους απολογισμούς θανάτων από την αρχή του πολέμου».

Και οι δύο πλευρές θεωρούν την πόλη ως «κλειδί» για τον στόχο της Ρωσίας να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των δύο επαρχιών του ανατολικού Ντονμπάς – το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στις τέσσερις περιοχές που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει αλλά δεν τις ελέγχει πλήρως.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή