Θάνατος Ναβάλνι: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Θάνατος Ναβάλνι: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολλοί Ρώσοι, συγκεντρώθηκαν έξω από τις ρωσικές πρεσβείες, κατηγορώντας τον Πούτιν και το Κρεμλίνο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε Βαρσοβία, Βίλνιους, Βερολίνο, Μόναχο, Λονδίνο, Ρώμη, Τιφλίδα, ακόμη και στο Βελιγράδι, για να τιμήσουν τον Αλεξέι Ναβάλνι, τον 47χρονο Ρώσο αντιφρονούντα που άφησε την τελευταία του πνοή στη ρωσική φυλακή όπου εξέτιε πολυετή ποινή φυλάκισης κατηγορούμενος ως «εξτρεμιστής».

Στη διαδήλωση της Βαρσοβίας, έξω από τη ρωσική πρεσβεία, συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολλοί Ρώσοι επικριτές του προέδρου Πούτιν που ζουν πια εκτός Ρωσίας.

Θάνατος Ναβάλνι: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες-1
REUTERS/Wolfgang Rattay

Ο Ντενισλάν, ένας 29χρονος Ρώσος που αρνήθηκε να πει το επώνυμό του, εξήγησε ότι πήγε για να διαμαρτυρηθεί για τις «πολιτικές δολοφονίες» και επειδή θεωρεί τον Ναβάλνι «σύμβολο της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών». «Είμαι εδώ επειδή η Ρωσία θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι δημοκρατική χώρα», είπε. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους άναψαν κεριά ή άφησαν λουλούδια στα κάγκελα, γύρω από το καλά φρουρούμενο κτίριο της ρωσικής πρεσβείας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως το «ο Πούτιν είναι δολοφόνος».

Στη Λιθουανία, εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούσαν πορτρέτα του Ναβάλνι συγκεντρώθηκαν στο μνημείο των θυμάτων της σοβιετικής κατοχής.

Θάνατος Ναβάλνι: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες-2
REUTERS/Irakli Gedenidze

Σήμερα το απόγευμα, μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πούτιν δολοφόνε» και «ο Πούτιν στη Χάγη». Οι διαδηλωτές ήταν κυρίως ρωσόφωνοι και κρατούσαν πλακάτ με υβριστικά συνθήματα για τον Ρώσο πρόεδρο ή φωτογραφίες του Ναβάλνι.

Στην πρεσβεία, καθώς και στο γειτονικό κτιριακό συγκρότημα της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot, όλα τα φώτα ήταν σβηστά.

«Είναι ένα σκληρό πλήγμα σε συναισθηματικό επίπεδο. Περιμένουμε την επίσημη επιβεβαίωση της οικογένειας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εβγκένι Σιρόκιν, ο συντονιστής του κινήματος «Ελευθερώστε τον Ναβάλνι» στη Γερμανία. «Αυτό μας κινητοποιεί για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Αγωνιζόμαστε κατά του Πούτιν», πρόσθεσε ο 43χρονος Σιρόκιν, που κρατούσε ένα μεγάλο, ασπρόμαυρο πορτρέτο του Ναβάλνι.

Θάνατος Ναβάλνι: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες-3
REUTERS/Peter Nicholls

«Αισθάνομαι εντελώς άδειος. Δεν είμαι κανένας μεγάλος ακτιβιστής, αλλά το θεωρώ πολύ σοβαρό αυτό. Αυτή η είδηση απλώς μου έκοψε την ανάσα», είπε ο Μιχαήλ Φιλίποφ, 40 ετών, ο οποίος έφυγε από τη Ρωσία μαζί με τον γιο του, 21 ετών, για να μη στρατολογηθούν.

«Τον σκότωσαν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Για εμένα, αυτό είναι φρικτό, σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ένδειξη ότι χάσαμε τον μπούσουλα», είπε ο Μαράτ Γκελμάν, 63 ετών, ένας γνωστός Ρώσος συλλέκτης και επικριτής του Κρεμλίνου που έχει εγκατασταθεί στο Βερολίνο. «Eνας ήρωας πρέπει να αντικαθίσταται από εκατό άλλους ήρωες. Θα πρέπει να σηκώσουν και άλλοι το κεφάλι και να πουν: δεν φοβάμαι. Ελπίζω πραγματικά ότι οι άνθρωποι θα εμπνευστούν από τη ζωή και τον θάνατο του Αλεξέι και αυτό θα τους ωθήσει να υπηρετήσουν την πατρίδα», πρόσθεσε.

Θάνατος Ναβάλνι: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες-4
REUTERS/Liesa Johannssen

Στο Λονδίνο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας. «Ο Ναβάλνι είναι ο ήρωάς μας» και «Η Ρωσία μου είναι στη φυλακή» φώναζαν στα αγγλικά και τα ρωσικά. Αλλοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Είμαστε Ναβάλνι» και «Ο Πούτιν να καεί στην κόλαση».

Θάνατος Ναβάλνι: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες-5
REUTERS/Peter Nicholls

Στην Ελβετία, περίπου 150 άτομα συγκεντρώθηκαν στη Γενεύη, κρατώντας στα χέρια τους λουλούδια και πλακάτ. Μια γυναίκα κρατούσε ένα πανό με το σύνθημα, στα αγγλικά, «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος.

Aυθόρμητη διαδήλωση έγινε και στη Ζυρίχη, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, μετέδωσε το πρακτορείο Keystone-ATS. «Ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι», έγραφε μια αφίσα που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή