Η Κάμαλα Χάρις προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους

Η Κάμαλα Χάρις προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους

Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, απέκλεισε στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον προς τον απομονωτισμό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Τις ανησυχίες των Ευρωπαίων γύρω από την αμερικανική βούληση για επίλυση διενέξεων στον κόσμο προσπάθησε να διασκεδάσει χθες η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, με την ομιλία της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, οι εργασίες της οποίας εγκαινιάσθηκαν χθες. «Συνειδητοποιώ ότι υπάρχουν ερωτήματα εδώ στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο για τον μελλοντικό ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. Το ερώτημα αυτό οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας οι ίδιοι οι Αμερικανοί», είπε η αντιπρόεδρος Χάρις. Στη βαρυφορτωμένη ατζέντα της αυτό το Σαββατοκύριακο περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η χθεσινή ήταν η τρίτη επίσκεψη της Κάμαλα Χάρις στη σύνοδο του Μονάχου.

Η αντιπρόεδρος αντιμετωπίζει δύσκολη αποστολή στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ και της προτροπής του προς τη Ρωσία να επιτεθεί εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ. Η Χάρις υποστήριξε στην ομιλία της ότι μια κοσμοθεωρία, η οποία περιλαμβάνει τον απομονωτισμό και τη στήριξη αυταρχικών καθεστώτων, θα οδηγήσει μοιραία σε εξασθένηση των ΗΠΑ και σε προβλήματα για τους πολίτες της χώρας. «Η θεώρηση αυτή του κόσμου είναι επικίνδυνη, αποσταθεροποιητική και πραγματικά κοντόφθαλμη. Τέτοιες ιδέες θα βλάψουν τις ΗΠΑ», επισήμανε η αντιπρόεδρος.

Στον πρόλογο της ομιλίας της μίλησε για τον θάνατο του Ναβάλνι: «Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της ωμότητας του Πούτιν. Ο,τι αφήγημα και να προωθήσουν, θέλω να είμαι ξεκάθαρη: η ευθύνη ανήκει στη Ρωσία».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συνόδου βρίσκονται οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Εδώ και μήνες, ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης καθώς και οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της ηπείρου παρακολουθούν με αγωνία τις δυσκολίες έγκρισης της βοήθειας προς την Ουκρανία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, από τη μεριά τους, πασχίζουν να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι το πακέτο εξωτερικής βοήθειας θα περάσει από τη Βουλή. Η παρατεταμένη μάχη γύρω από την αμυντική χρηματοδότηση της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν, σε συνδυασμό με τις απειλητικές δηλώσεις του Τραμπ για τις οικονομικά ασυνεπείς συμμάχους του ΝΑΤΟ, έχουν κλονίσει την Ευρώπη, αναζωπυρώνοντας τις αμφιβολίες για τις προθέσεις των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.

Την ίδια στιγμή, οι σύμβουλοι της αντιπροέδρου ελπίζουν σε καλή εμφάνισή της στη σύνοδο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι όποιες αμφιβολίες για την ικανότητά της να ηγηθεί των ΗΠΑ. Το ταξίδι στη Γερμανία προσφέρει ιδανική ευκαιρία στη Χάρις να εδραιώσει τις διπλωματικές της περγαμηνές και να τοποθετηθεί από τώρα ως διεκδικητής στην κούρσα διαδοχής του Μπάιντεν το 2028. Στο Μόναχο έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με αποκλεισμό δρόμων και απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών επάνω από τον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Μπαγιέρισε Χοφ. Περισσότερες από 20 διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή