Επιδρομή του Ισραήλ σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας: Πληροφορίες για πέντε ασθενείς νεκρούς

Επιδρομή του Ισραήλ σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας: Πληροφορίες για πέντε ασθενείς νεκρούς

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τουλάχιστον πέντε ασθενείς πέθαναν από τη διακοπή παροχής οξυγόνου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τουλάχιστον πέντε ασθενείς σε νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, τον έλεγχο του οποίου κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός, είναι νεκροί εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, που είχε σαν αποτέλεσμα να μην φτάνει οξυγόνο στα δωμάτιά τους. 

«Οι γεννήτριες του νοσοκομειακού συγκροτήματος σταμάτησαν να λειτουργούν και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε» στο νοσοκομείο Νάσερ, στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, καθιστώντας τις ισραηλινές δυνάμεις «υπεύθυνες» για τους θανάτους πέντε ασθενών.

Η ίδια πηγή εξήγησε πως οι ισραηλινές επιχειρήσεις γύρω από το νοσοκομείο και μέσα σε αυτό διέκοψαν τις παραδόσεις με καύσιμα που ήταν απαραίτητα για να λειτουργούν οι γεννήτριες.

Το υπουργείο πρόσθεσε πως ανησυχεί για την τύχη ακόμη επτά ασθενών -τεσσάρων σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τριών στη βρεφονηπιακή πτέρυγα- και καθιστά «υπεύθυνες τις ισραηλινές δυνάμεις για την υγεία των ασθενών και του προσωπικού» του νοσοκομείου.

Είχε ανακοινώσει προχθές Πέμπτη πως εκατοντάδες άνθρωποι, ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και άμαχοι, βρίσκονταν ακόμη στο εσωτερικό του κτιριακού συγκροτήματος.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «εξακολουθούν να κρατούν πολλά μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ασθενείς και εκτοπισμένους στο κτίριο της μαιευτικής κλινικής και κάνουν ανακρίσεις», πρόσθεσε χθες βράδυ.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως η «στοχευμένη επιχείρηση» στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις διεξήχθη διότι διέθετε «αξιόπιστες πληροφορίες» των ειδικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες η Χαμάς κρατούσε ομήρους σε αυτό και πιθανόν βρίσκονταν ακόμη εκεί «σοροί ομήρων».

Χθες Παρασκευή βράδυ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως μέλη του βρήκαν φάρμακα που ανέγραφαν τα ονόματα ομήρων.

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως επισκεύασε γεννήτρια του νοσοκομείου, διαψεύδοντας πως έβαλε στο στόχαστρο τις υποδομές που τροφοδοτούν με ρεύμα τη δομή υγείας.

Επειτα από τέσσερις και πλέον μήνες πολέμου, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο νότιο τμήμα της πολιορκημένης και κατά μεγάλο μέρος ισοπεδωμένης Λωρίδας της Γάζας, ανάμεσα στις πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα.

Το νοσοκομείο Νάσερ είχε μετατραπεί σε καταφύγιο χιλιάδων εκτοπισμένων εξαιτίας των εχθροπραξιών. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς έφυγαν τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω χαοτικών συνθηκών, καθώς οι μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς μαίνονταν ολοένα πιο κοντά στη δομή υγείας.

Εναυσμα του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.160 ανθρώπους, κατά πλειονότητα άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28.775 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε χθες Παρασκευή το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT