Αλεξέι Ναβάλνι: Κάμερες κατέγραψαν «μεταμεσονύχτιο κονβόι» που πιστεύεται πως μετέφερε τη σορό του

Αλεξέι Ναβάλνι: Κάμερες κατέγραψαν «μεταμεσονύχτιο κονβόι» που πιστεύεται πως μετέφερε τη σορό του

Ασαφείς ακόμη οι συνθήκες θανάτου του, άφαντη η σορός του

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι στις φυλακές ΙΚ-3 της Αρκτικής, η οικογένειά του όχι μόνο δεν έχει παραλάβει τη σορό του, αλλά δεν την έχει καν δει. 

Η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα, ενημερώθηκε από τη σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος» (Polar Wolf) πως η σορός του γιου της είχε μεταφερθεί στο μοναδικό νεκροτομείο της πόλης Σάλεχαρντ. Ωστόσο, η υπηρεσία εκεί υποστηρίζει πως δεν συνέβη κάτι τέτοιο. 

Ο ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediazona, ο οποίος καλύπτει θέματα της αντιπολίτευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγκέντρωσε το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στον μοναδικό δρόμο που συνδέει την πόλη Λαμπιτνάνγκι, την πόλη που βρίσκεται πλησιέστερα στις σωφρονιστικές εγκαταστάσεις του Χαρπ, με το Σάλεχαρντ.  

Στην έρευνά του, εντόπισε ένα μεταμεσονύχτιο κονβόι τεσσάρων οχημάτων (μεταξύ αυτών και οχήματα της FSIN, της σωφρονιστικής υπηρεσίας) να κινείται στην παγωμένη έκταση του ποταμού Ομπ με κατεύθυνση το Σάλεχαρντ. Η χρονική συγκυρία κάνει τους δημοσιογράφους να εκτιμούν πως η αυτοκινητοπομπή μετέφερε τη σορό του Ναβάλνι στο Σάλεχαρντ. 

Η αποικία του Χαρπ, όπου εξέτισε την πολυετή ποινή του ο Ναβάλνι, και η πλησιέστερη πόλη, το Λαμπιτνάνγκι, βρίσκονται στην αριστερή όχθη του ποταμού Ομπ. Το Σάλεχαρντ, η πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας Γιάμαλο-Νένετς, βρίσκεται στη δεξιά. Δεν υπάρχει γέφυρα που να συνδέει τις δύο πόλεις εκατέρωθεν του ποταμού, του Λαμπιτνάνγκι και του Σάλεχαρντ, για τη διάσχιση του ποταμού μήκους 2,5 χιλιομέτρων. Το καλοκαίρι λειτουργεί φέρι μποτ, ενώ τον χειμώνα οι πολικές συνθήκες δημιουργούν ένα δρόμο από πάγο, ο οποίος –αν εξαιρέσει κανείς τις αερομεταφορές με ελικόπτερο– είναι και ο μοναδικός που μπορεί να συνδέσει οδικά τις φυλακές IK-3 και το νεκροτομείο του Σάλεχαρντ. 

Αλεξέι Ναβάλνι: Κάμερες κατέγραψαν «μεταμεσονύχτιο κονβόι» που πιστεύεται πως μετέφερε τη σορό του-1
Πηγή: Mediazona

Η αυτοκινητοπομπή περιελάμβανε, εκτός από τα περιπολικά της αστυνομίας που συνόδευαν ένα εμπρός και ένα πίσω, ένα γκρίζο σεντάν με πολιτικές πινακίδες και ένα μικρό λεωφορείο UAZ με δύο χαρακτηριστικές πράσινες λωρίδες που υποδηλώνουν πως ανήκε στη FSIN, τη σωφρονιστική υπηρεσία. Η αυτοκινητοπομπή κινούνταν αισθητά πιο αργά από τα άλλα οχήματα στον δρόμο. Το περιπολικό που βρισκόταν μπροστά κατά διαστήματα επιβράδυνε αλλά και σταματούσε, ώστε να διασφαλίσει πως τα υπόλοιπα δεν θα έμεναν πίσω.

Οπως σημειώνουν οι ερευνητές του Mediazona, για να διαπιστώσουν αν το μεταμεσονύχτιο κονβόι ήταν κάτι ασυνήθιστο ή μια διαδικασία ρουτίνας, ανέτρεξαν στα αρχεία των προηγούμενων ημερών. Οπως διαπίστωσαν, καμία από τις προηγούμενες ημέρες οι κάμερες δεν κατέγραψαν περιπτώσεις ανάλογες. 

Πηγή: Mediazona

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή