Φον ντερ Λάιεν: Επιβεβαιώθηκε η υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν

Φον ντερ Λάιεν: Επιβεβαιώθηκε η υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν

Η λήξη κατάθεσης υποψηφιοτήτων λήγει το μεσημέρι της 21ης Φεβρουαρίου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επιβεβαίωσε την πρόθεσή του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, CDU να στηρίξει ομόφωνα μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, ο επικεφαλής του Φρίντριχ Μέρτς στη διάρκεια κοινής συνέντευξή του πριν από λίγο με την πρόεδρο της Κομισιόν. Είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου (spitzenkandidat) στις ευρωεκλογές του Ιουνίου από την ίδια την Φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια συνάντησής της με μέλη του CDU, στο Βερολίνο.

H επικύρωση της υποψηφιότητάς της θα γίνει στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της πολιτικής της οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις 6-7 Μαρτίου, στο Βουκουρέστι. Η λήξη κατάθεσης υποψηφιοτήτων λήγει το μεσημέρι της 21ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις το ΕΛΚ προηγείται με τις προβλέψεις να δίνουν στην κεντροδεξιά πολιτική ευρωομάδα της περισσότερες έδρες στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είθισται το κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες να έχει το δικαίωμα να θέσει την υποψηφιότητα του νέου προέδρου της Κομισιόν.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες ήδη θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στη θέση της για τα επόμενα πέντε χρόνια, λόγω και της έλλειψης άλλων εναλλακτικών υποψηφιοτήτων και δεδομένων των ποσοστών που συνεχίζει να συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις το ΕΛΚ. Βέβαια, η υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει με ειδική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετέπειτα με πλειοψηφία από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με την εξαίρεση πιθανότατα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Oρμπαν λίγοι είναι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν θα στηριχθεί η υποψηφιότητά της από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, με κάποιους άλλωστε ήδη να έχουν δεσμευθεί ότι θα την ψηφίσουν καθώς κατά γενική ομολογία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέδειξε κατά την προηγούμενη πενταετία ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε δυσκολίες και κρίσεις. Αλλωστε αντιμετώπισε επιτυχώς πρωτόγνωρες καταστάσεις από την πανδημία του Covid 19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πάντως, η αριθμητική των νέων εδρών -βάσει των έως τώρα δημοσκοπήσεων- «δείχνει» ότι συνολικά οι τρεις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι δεν σχηματίζουν πλειοψηφία και αυτό ίσως σημάνει ότι η Φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί τη στήριξη και από άλλα μικρότερα κόμματα. Αυτή ακριβώς η κοινοβουλευτική αριθμητική εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την υποχώρηση της προέδρου της Κομισιόν από προηγούμενες δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά την «πράσινη» μετάβαση αλλά και τα αιτήματα των αγροτών. Οι πρόσφατες εξαγγελίες για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίες πάντως έχουν την έγκριση πολλών ευρωπαϊκών κομμάτων και κυρίως του δικού της, ΕΛΚ.

Η επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της Φον ντερ Λάιεν σημαίνει αυτόματα και την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις επικείμενες ευρωεκλογές που θα λάβουν χώρα μεταξύ 6-9 Ιουνίου σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT