Ε.Ε.: Ξεκινά επισήμως η ναυτική αποστολή «Ασπίδες» με Ελληνα διοικητή

Ε.Ε.: Ξεκινά επισήμως η ναυτική αποστολή «Ασπίδες» με Ελληνα διοικητή

Ο στόχος αυτής της αμυντικού χαρακτήρα αποστολής είναι η αποκατάσταση και η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εγκρίθηκε και επισήμως σήμερα η έναρξη της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής με την ελληνική επωνυμία «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES) από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο στόχος αυτής της αμυντικού χαρακτήρα ναυτικής αποστολής ασφάλειας είναι η αποκατάσταση και η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Με την έναρξη λειτουργίας της EUNAVFOR ASPIDES, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανταποκρίνεται άμεσα στην ανάγκη αποκατάστασης της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε έναν εξαιρετικά στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο. Η επιχείρηση θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διαφύλαξη των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφαλείας, προς όφελος της Ε.Ε. και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Aπό την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «η Ευρώπη θα διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Πέρα από την αντιμετώπιση κρίσεων, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών μας συμφερόντων».

Η επιχείρηση «Ασπίδες» θα εξασφαλίσει ναυτική παρουσία της Ε.Ε. στην περιοχή, όπου πολλές επιθέσεις των Χούθι έχουν στοχεύσει διεθνή εμπορικά πλοία από τον Οκτώβριο του 2023. Σε στενή συνεργασία με διεθνείς εταίρους, η επιχείρηση «Ασπίδες» θα συμβάλει στην αποκατάσταση της θαλάσσιας ασφάλειας και στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ιδίως για τα εμπορικά και εμπορικά πλοία. Στο πλαίσιο της αμυντικής εντολής της, η επιχείρηση θα παρέχει πληροφορίες της εξελισσόμενης κατάστασης, θα συνοδεύει τα σκάφη και θα τα προστατεύει από πιθανές επιθέσεις, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η επιχείρηση θα λάβει χώρα κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων οδών σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τα Στενά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του Ορμούζ, τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Αντεν, στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Διοικητής των Επιχειρήσεων είναι ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης και το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» θα βρίσκεται στη Λάρισα, προσθέτει η ανακοίνωση.

Η EUNAVFOR ASPIDES θα βρίσκεται σε στενό συντονισμό με την αντίστοιχη στρατιωτική επιχείρηση της Ε.Ε. για τη θαλάσσια ασφάλεια στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα, EUNAVFOR ATALANTA, όπως και με άλλους διεθνείς εταίρους για την επιτυχία του σκοπού της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT