Ισραήλ: Κατακόρυφη πτώση στο ΑΕΠ μετά το ξέσπασμα του πολέμου

Ισραήλ: Κατακόρυφη πτώση στο ΑΕΠ μετά το ξέσπασμα του πολέμου

Κοντά στο 20% η συρρίκνωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος σε ετήσια βάση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία του Ισραήλ συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 20% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καθώς η χώρα ξοδεύει τεράστια ποσά για τη χρηματοδότηση του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα. 

Συγκεκριμένα, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 19,4% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2023. Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,2% σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Η κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ, η οποία ήταν πολύ πιο απότομη από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές, συνέβη καθώς 300.000 Ισραηλινοί έφεδροι έχουν επιστρατευθεί για τον πόλεμο, βγαίνοντας έτσι εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Αλλοι παράγοντες που έχουν πλήξει την οικονομία είναι η στέγαση περισσότερων από 120.000 Ισραηλινών που εγκατέλειψαν τις βόρειες και νότιες συνοριακές περιοχές της χώρας.

Το Ισραήλ επέβαλε επίσης αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση Παλαιστίνιων εργαζομένων από τη Δυτική Οχθη. Η κίνηση αυτή έπληξε τον κατασκευαστικό τομέα, προκαλώντας ελλείψεις εργατικού δυναμικού που αποτέλεσαν πρόσθετη τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη. 

Ο πόλεμος προκάλεσε απότομη αύξηση 88% των κρατικών δαπανών, τους τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι καταναλωτές, εν τω μεταξύ, ξόδεψαν 27% λιγότερο. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 42% ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 18%.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την οικονομία του Ισραήλ από Α1 σε Α2 λόγω των ανησυχιών για τον πόλεμο στη Γάζα, κυρίως λόγω της πιθανής διάρκειας που μπορεί να έχει η σύγκρουση στην περιοχή. Ο οίκος μείωσε επίσης τις προοπτικές του χρέους του Ισραήλ σε αρνητικές λόγω του κινδύνου επέκτασης του πολέμου στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή