Ψηφοφορία ιστορικών: Πρώτος ο Λίνκολν, 14ος ο Μπάιντεν

Ψηφοφορία ιστορικών: Πρώτος ο Λίνκολν, 14ος ο Μπάιντεν

Ψηφοφορία μεταξύ ιστορικών με ειδίκευση στους προέδρους των ΗΠΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γεγονός πως ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, πρόσφατη ψηφοφορία μεταξύ ιστορικών με ειδίκευση στους Αμερικανούς προέδρους τον κατέταξε εκτός δεκάδας, τοποθετώντας τον στη 14η από τις 46 συνολικά θέσεις. Ενδεικτικά, στην ίδια λίστα ο Μπιλ Κλίντον τερματίζει 12ος, ο Μπαράκ Ομπάμα 8ος, ενώ την πρώτη θέση κερδίζει ο εισηγητής της κατάργησης της δουλείας, Αβραάμ Λίνκολν.

Τελευταίος ο Τραμπ

Εάν όμως τα αποτελέσματα της έρευνας των Πανεπιστημίων του Χιούστον και της Νότιας Καρολίνας δημιούργησαν αμήχανα χαμόγελα στον Τζο Μπάιντεν, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μάλλον δεν χαμογελά καθόλου. Οχι μόνο κατετάγη τελευταίος με μεγάλη διαφορά, αλλά επίσης πήρε την πρώτη θέση στην επιμέρους λίστα για τους προέδρους που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πόλωση στον αμερικανικό λαό.

Με τον Τραμπ να αναμένεται, εκτός σημαντικού απροόπτου, να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία τον ερχόμενο Νοέμβριο, η κατάταξη αυτή αποτελεί μια καλή υπενθύμιση του έργου μιας τετραετίας που είναι πολύ νωρίς για να λησμονηθεί. Και αν, σύμφωνα με τη διαδεδομένη άποψη, ο Μπάιντεν οφείλει την εκλογή του εν μέρει στον αντίπαλό του, η υπογραφή που έδιωξε τον Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο δεν είναι το μοναδικό του κατόρθωμα. Με τη στιβαρή θέση του υπέρ της Ουκρανίας στα δύο χρόνια του πολέμου, έχει δείξει πως παρά το «παλαιάς σχολής» στυλ διακυβέρνησης μπορεί να δράσει αστραπιαία και με πυγμή όταν αυτό απαιτείται.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατετάγη 8ος και ο Μπιλ Κλίντον 12ος στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς Αμερικανούς προέδρους.

Οταν πάντως δεν βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, τίποτα δεν φαίνεται να ξεκουράζει περισσότερο τον πρόεδρο Μπάιντεν από ένα Σαββατοκύριακο στην πολιτεία του Ντέλαγουερ, όπου πέρασε τα νεανικά του χρόνια. Οπως αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, σχεδόν τα μισά Σαββατοκύριακα από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία, ο Τζο Μπάιντεν έκανε το ταξίδι των σχεδόν 150 χιλιομέτρων από τον Λευκό Οίκο στο Ρίχομποθ Μπιτς. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα τα μετέτρεψε σε «long weekend», πηγαίνοντας την Παρασκευή και επιστρέφοντας τη Δευτέρα. Στα ταξίδια συναντούσε τα εγγόνια του, έκανε ποδήλατο και εάν ο καιρός το επέτρεπε κολυμπούσε στα νερά του Ατλαντικού.

Τα ταξίδια του Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ είναι περίπου όσα και τα ταξίδια του Τραμπ στο «παλάτι» του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα καθώς και στο γκολφ κλαμπ του στο Νιου Τζέρσεϊ. Σύμφωνα με πρώην ρεπόρτερ του CBS, ο Τραμπ πέρασε 259 ημέρες της προεδρίας του στα δύο αυτά θέρετρα, μόλις πέντε περισσότερες από εκείνες του Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν πάντως έχει περάσει περισσότερες ημέρες εκτός Λευκού Οίκου από κάθε άλλο πρόεδρο ύστερα από τον Τζορτζ Μπους. Εάν συνυπολογιστούν οι περίοδοι διακοπών και τα ταξίδια στην προεδρική χειμερινή κατοικία του Καμπ Ντέιβιντ, ο Μπάιντεν έχει περάσει 408 ημέρες μακριά από την Ουάσιγκτον τα τελευταία τρία χρόνια. Ενδεικτικά, ο Μπαράκ Ομπάμα το ίδιο διάστημα έλειψε μόλις 135 ημέρες.

Ο όρκος

Το ζήτημα δεν έχει μείνει ασχολίαστο. Σύμβουλοι του προέδρου εξηγούν ότι η προσήλωση του Μπάιντεν στις επισκέψεις στο Ντέλαγουεαρ ξεκινά 50 χρόνια πίσω, όταν η τότε σύζυγός του και η κόρη τους σκοτώθηκαν σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1972. Τότε, λένε, πήρε όρκο να περνάει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί με την οικογένειά του.

Πολλοί ωστόσο ασκούν κριτική στον πρόεδρο για το οικολογικό αποτύπωμα αυτών των εξορμήσεων, που τις περισσότερες φορές γίνονται με αεροπλάνο ή και ελικόπτερο, σε μια περίοδο που γίνεται παγκόσμια προσπάθεια για τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή