Η Γιούλια Ναβάλναγια καλεί τη Δύση να μην αναγνωρίσει τις εκλογές στη Ρωσία

Η Γιούλια Ναβάλναγια καλεί τη Δύση να μην αναγνωρίσει τις εκλογές στη Ρωσία

«Ενας πρόεδρος που δολοφόνησε τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο δεν μπορεί εξ ορισμού να είναι νόμιμος», τόνισε η χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην αναγνωρίσει τις εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Μάρτιο στη Ρωσία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσφέρουν στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ακόμη μία εξαετή θητεία.

Η Ναβάλναγια χρησιμοποίησε βιντεοσκοπημένο μήνυμα χθες Δευτέρα για να καλέσει τους υποστηρικτές της να αντιταχθούν στον Πούτιν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να απελευθερώσουν τη Ρωσία από τη «διεφθαρμένη ελίτ», κάνοντας λόγο για «ληστές με στολές, κλέφτες και δολοφόνους».

«Μην αναγνωρίσετε αυτές τις εκλογές», είπε η Ναβάλναγια απευθυνόμενη στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που παραχώρησε την Τρίτη εκπρόσωπός της.

«Δολοφόνησε τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο»

«Ενας πρόεδρος που δολοφόνησε τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο δεν μπορεί εξ ορισμού να είναι νόμιμος», τόνισε η Ναβάλναγια, η οποία κατηγόρησε τον Πούτιν ότι σκότωσε τον σύζυγό της, τονίζοντας ότι σύντομα θα προσκομίσει σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

Δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησαν τον Πούτιν για τον θάνατο του Ναβάλνι και προειδοποίησαν για συνέπειες, ωστόσο, δεν έχουν δώσει κάποιο στοιχείο.

Ο Πούτιν δεν έχει προβεί σε δημόσιο σχόλιο για τον θάνατο του Ναβάλνι. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε κάθε ανάμειξη και χαρακτήρισε τους δυτικούς ισχυρισμούς ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι υπεύθυνος για αυτόν ως «εντελώς απαράδεκτους».

«Φύλλο συκής»

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το ποσοστό αποδοχής του 71χρονου Πούτιν ξεπερνά το 80% ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 15-17 Μαρτίου.

Εχοντας την πλήρη υποστήριξη του ρωσικού κράτους, των κρατικών μέσων ενημέρωσης και χωρίς σχεδόν καμία διαφωνία να εκφράζεται δημόσια, είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει.

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι οι εκλογές δεν είναι τίποτε περισσότερο από φύλλο συκής με το οποίο επιδιώκεται να καλυφθεί η διεφθαρμένη δικτατορία. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει από την πλευρά του ότι ο Πούτιν είναι μακράν ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Ρωσίας.

«Δηλητηριάστηκε», σύμφωνα με τη σύζυγό του

Ο 47χρονος Ναβάλνι έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε αιφνιδίως την Παρασκευή έπειτα από περίπατο στο σωφρονιστικό κέντρο «Πολικός Λύκος» στον Αρκτικό Κύκλο, όπου εξέτιε ποινή τριών δεκαετιών, σύμφωνα με την υπηρεσία φυλακών.

Τρεις ημέρες μετά τον θάνατό του, με τη βιντεοσκοπημένη δήλωσή της η 47χρονη Ναβάλνια, μητέρα δύο παιδιών, σηματοδότησε πιθανή προσπάθεια να ηγηθεί μιας αντιπολίτευσης που θα αντισταθεί στον Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Πούτιν δεν είχε παρακολουθήσει τη βιντεοσκοπημένη δήλωσή της.

Η Ναβάλναγια δήλωσε ότι ο λόγος για τον οποίο οι αρχές δεν είχαν ακόμη παραδώσει τη σορό του Ναβάλνι στη μητέρα του Λουντμίλα ήταν επειδή περίμεναν να εξαφανιστούν από τη σορό του ίχνη νευροπαραλυτικού παράγοντα Novichok. Δεν έδωσε ωστόσο κάποιο στοιχείο για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της.

Η 69χρονη μητέρα του Ναβάλνι ζήτησε από τον Πούτιν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που κυκλοφόρησε την Τρίτη να της παραδώσει τη σορό του γιου της. «Αφήστε με επιτέλους να δω τον γιο μου», ανέφερε.

Κρεμλίνο: «Αβάσιμα» τα περί εμπλοκής Πούτιν

Ερωτηθείς σχετικά με τον ισχυρισμό της Γιούλια Ναβάλναγια ότι ο Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό της, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν μπορεί να σχολιάσει, δεδομένων των συνθηκών.

Εκανε ωστόσο λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες, διότι δεν υποστηρίζονται από τίποτα, δεν επιβεβαιώνονται», όπως είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη σύλληψη από την αστυνομία ατόμων που κατέθεσαν λουλούδια σε μνημεία στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις μετά τον θάνατο του Ναβάλνι, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η αστυνομία ενήργησε σύμφωνα με τον νόμο.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT