ΠΟΥ: Αυξήθηκαν κατά 79% τα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως

ΠΟΥ: Αυξήθηκαν κατά 79% τα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως

Το 2023 καταγράφηκαν περισσότερα από 306.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο, έναντι 171.156 κρουσμάτων το 2022

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για την ταχεία εξάπλωση της ιλαράς εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς το 2023 καταγράφηκαν περισσότερα από 306.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 79% μέσα σε έναν χρόνο, με τους αξιωματούχους του ΠΟΥ να απευθύνουν έκκληση για εντατικοποίηση των εμβολιασμών.

«Ανησυχούμε εξαιρετικά γι’ αυτό που συμβαίνει όσον αφορά την ιλαρά», ανέφερε την Τρίτη στους δημοσιογράφους η Νατάσα Κρόουκροφτ, τεχνική σύμβουλος για την ιλαρά και την ερυθρά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Υπήρξε διαρκής αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ πλην μίας», της περιφέρειας της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, διευκρίνισε, εκφράζοντας, ωστόσο, τον φόβο ότι καθώς οι αριθμοί αυξάνονται παντού η Αμερική θα πληγεί και αυτή με τη σειρά της.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Φεβρουαρίου 2024), 306.291 κρούσματα επισημάνθηκαν το 2023 στον ΠΟΥ, έναντι 171.156 κρουσμάτων το 2022, όμως ο Οργανισμός υπογραμμίζει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ πιο αυξημένοι.

Η αύξηση των κρουσμάτων αυτής της πολύ μεταδοτικής νόσου, η οποία μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες επιπλοκές και μεταδίδεται μέσω του αέρα, αποδίδεται σε μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης, η οποία καταγράφηκε στη διάρκεια των ετών της Covid.

«Η πρόληψη της ιλαράς και της ερυθράς δεν είναι πλέον παγκόσμια και κυβερνητική προτεραιότητα εξαιτίας ανταγωνιστικών προβλημάτων όπως η Covid-19, οι οικονομικές κρίσεις, οι συγκρούσεις κ.λπ.», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης.

Η πρόληψη της ιλαράς απαιτεί το 95% των παιδιών να έχει κάνει δύο δόσεις εμβολίου κατά της ιλαράς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται σε 83% και δεν έχει επανέλθει στο επίπεδο του 86%, που ήταν το 2019.

Η Κρόουκροφτ διευκρίνισε πως πέρυσι υπήρξαν 51 μεγάλες επιδημίες ιλαράς, έναντι 32 το 2022. Ο ΠΟΥ δεν διαθέτει ακόμη αποτελέσματα για το 2023, όμως «μπορώ να σας πω ότι το 2022 ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 43%, σύμφωνα με τα μοντέλα μας, σε πάνω από 130.000 θανάτους που οφείλονται στην ιλαρά», εξήγησε η ειδική του ΠΟΥ, η οποία μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Κάιρο.

Μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων πέρυσι, «περιμένουμε επίσης μια αύξηση του αριθμού των θανάτων το 2023», όμως τα δεδομένα δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από το Νοέμβριο, πρόσθεσε η Νατάσα Κρόουκροφτ.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT