Eργο τέχνης 8.200 ετών σε σπηλιά της Παταγονίας

Eργο τέχνης 8.200 ετών σε σπηλιά της Παταγονίας

Μοιάζει με αναπαράσταση χτένας και είναι πολύ παλαιότερο από όσο θεωρούνταν μέχρι πρότινος

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια απομακρυσμένη σπηλιά της Αργεντινής, τη γνωστή ως «Cueva Huenul 1», έχουν βρεθεί σχεδόν 900 σχέδια ανθρώπων, ζώων αλλά και σχημάτων. Ο λόγος για μια σειρά από βραχογραφίες οι οποίες, σύμφωνα με όσα πίστευαν μέχρι πρότινος οι αρχαιολόγοι, σχεδιάστηκαν πριν από ολίγες χιλιάδες έτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο περιοδικό Science Advances, ένα από τα πιο μυστηριώδη μοτίβα του σπηλαίου, ένα σχέδιο που μοιάζει με χτένα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά πολύ παλαιότερα, πριν από περίπου 8.200 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για το μακράν αρχαιότερο γνωστό δείγμα βραχογραφίας στη Νότια Αμερική.

Eργο τέχνης 8.200 ετών σε σπηλιά της Παταγονίας-1
(φωτ. Guadalupe Romero Villanueva)

Επιστήμονες από την Αργεντινή (CONICET, National Institute of Anthropology and Latin American Thought) προσδιόρισαν την ηλικία του εν λόγω σχεδίου με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα. Εκτιμούν, δε, ότι εκείνο έγινε με μαύρη μπογιά πιθανότατα από απανθρακωμένο ξύλο, ίσως από καμένους θάμνους ή κάκτους.

Στην Παταγονία της Νότιας Αμερικής δεν είχαν πατήσει άνθρωποι έως και πριν από περίπου 12.000 χρόνια. Οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν εκεί, έζησαν για αιώνες στην περιοχή Cueva Huenul 1. Ωστόσο, πριν από περίπου 10.000 χρόνια, η περιοχή έγινε περισσότερο άνυδρη και εκτιμάται ότι σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείφθηκε, ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών.

Με πληροφορίες από the New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή