Χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία – Θέλουν να περάσουν στην Ε.Ε.

Χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία – Θέλουν να περάσουν στην Ε.Ε.

Η Φινλανδία κατηγορεί τη Μόσχα ότι προωθεί μετανάστες στα σύνορά της, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φινλανδία ανέφερε σήμερα ότι «χιλιάδες» μετανάστες, προερχόμενοι από τρίτες χώρες, περιμένουν για να περάσουν στο έδαφός της από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Το Ελσίνκι έκλεισε όλες τις μεθοριακές διαβάσεις στα σύνορα με τη Ρωσία στα τέλη της περασμένης χρονιάς, καθώς αυξήθηκαν οι αφίξεις μεταναστών. Η Φινλανδία κατηγορεί τη Μόσχα ότι προωθεί μετανάστες στα σύνορά της, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.

«Εχουμε πληροφορίες ότι χιλιάδες άνθρωποι από τη ρωσική πλευρά περιμένουν για να περάσουν στη Φινλανδία», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Μάρι Ραντάνεν.

Τον χειμώνα η περιοχή των συνόρων καλύπτεται από παχύ στρώμα χιονιού και επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, όμως η Ραντάνεν είπε ότι περισσότεροι μετανάστες ενδέχεται να επιδιώξουν να περάσουν παράνομα όταν έρθει η άνοιξη και η θερμοκρασία αρχίσει να ανεβαίνει.

Σύμφωνα με τη φινλανδική συνοριοφυλακή, περισσότεροι από 1.300 αιτούντες άσυλο από χώρες όπως είναι η Υεμένη, η Σομαλία και η Συρία πέρασαν στη χώρα από τη Ρωσία από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ μόνο τον Νοέμβριο καταγράφηκαν 900 αφίξεις. Συγκριτικά, πριν από τον Αύγουστο κατά μέσο όρο περνούσε μόνο ένα άτομο την ημέρα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της –νατοϊκής πια– Φινλανδίας ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι πρόκειται να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων ενάντια στις πιέσεις που επιχειρεί να ασκήσει η Μόσχα εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό. Η φινλανδική κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πρότασή της στο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή