SpaceX: Τα απόρρητα deals με τις αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες

SpaceX: Τα απόρρητα deals με τις αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες

Εμβαθύνεται τα τελευταία χρόνια η συνεργασία της εταιρείας του Ελον Μασκ με τις αμερικανικές στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η SpaceX του Ελον Μασκ εμβαθύνει όλο και περισσότερο τη συνεργασία της με τις αμερικανικές μυστικές και στρατιωτικές υπηρεσίες καθώς έχει κερδίσει τουλάχιστον ένα μεγάλο απόρρητο συμβόλαιο ενώ επεκτείνει το Starshield, ένα μυστικό δορυφορικό πρόγραμμα της εταιρείας που αφορά θέματα εθνικής ασφάλειας.

Η εταιρεία έχει συνάψει από το 2021 ένα απόρρητο συμβόλαιο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη SpaceX, τα κεφάλαια από το εν λόγω συμβόλαιο αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό μέρος του μείγματος εσόδων της εταιρείας μέσα στα επόμενα χρόνια. Το μέγεθος και η μυστικότητα της συμφωνίας καταδεικνύουν, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, την αυξανόμενη αλληλεξάρτηση μεταξύ της SpaceX και του αμερικανικού κατεστημένου εθνικής ασφάλειας.

Η συνεργασία της SpaceX με αμερικανικές στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες περιλαμβάνει εδώ και καιρό την εκτόξευση διαβαθμισμένων στρατιωτικών δορυφόρων. Το Πεντάγωνο είναι γνωστό επίσης ότι έχει συνεργαστεί με τη SpaceX και για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου μέσω του Starlink στην εμπόλεμη Ουκρανία. 

Οσον αφορά το Starshield, ωστόσο, πολύ λιγότερες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές. Το Starshield κέρδισε τον περασμένο Αύγουστο βραβείο ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων από τον στρατό για την παροχή υπηρεσιών επικοινωνιών σε δεκάδες εταίρους του Πενταγώνου.

Στα τέλη του 2022, η SpaceX περιέγραψε το Starshield ως παροχή δορυφόρων ικανών να χειρίζονται ασφαλείς επικοινωνίες, να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη Γη ή να μεταφέρουν αισθητήρες και άλλα όργανα παρατήρησης για την αμερικανική κυβέρνηση ενώ βρίσκονται σε τροχιά. Ενδεικτικό της μυστικότητας του πρότζεκτ είναι ότι οι αγγελίες εργασίας για το Starshield αναζητούσαν άτομα με πρόσβαση σε άκρως απόρρητο υλικό, καθώς και εμπειρία στη συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας και την κοινότητα πληροφοριών.

«Οταν δεν είμαι ποτέ σίγουρος για το τι μπορώ να πω σε ένα δημόσιο φόρουμ, τείνω να το βουλώνω. Μπορώ όμως να πω ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών και της SpaceX», δήλωσε η διευθύντρια της SpaceX, Γκουίνε Σότγουελ, σε μια εκδήλωση τον περασμένο Μάιο.

Η αυξανόμενη συνεργασία της SpaceX με την αμερικανική κυβέρνηση γίνεται σε μια περίοδο που το διάστημα μετατρέπεται σε αρένα των εν εξελίξει γεωπολιτικών ανταγωνισμών στη Γη. Η Κίνα έχει αυξήσει τις διαστημικές της δυνατότητες ενώ η Ρωσία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα διαστημικό πυρηνικό όπλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στοχοποίηση δορυφόρων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή