Χαιρετίζουν την έναρξη της επιχείρησης «Aσπίδες» οι υπ. Μεταφορών της G7

Χαιρετίζουν την έναρξη της επιχείρησης «Aσπίδες» οι υπ. Μεταφορών της G7

Τόνισαν την κρίσιμη σημασία της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης για την ασφάλεια της ελεύθερης και ανεμπόδιστης μετακίνησης βασικών εμπορευμάτων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη καταδίκη για τις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν εξέφρασαν οι υπουργοί Μεταφορών των επτά πιο ισχυρών οικονομικά χωρών του κόσμου (G7).

Σε κοινή δήλωση που υπέγραψαν σήμερα, οι υπουργοί έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία, θέτουν σε κίνδυνο αθώες ζωές και απειλούν τα δικαιώματα ελεύθερης μετακίνησης και ναυσιπλοΐας. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισαν τη χθεσινή έναρξη της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής «Ασπίδες» επισημαίνοντας την κρίσιμη σημασία της για την ασφάλεια της ελεύθερης και ανεμπόδιστης μετακίνησης βασικών εμπορευμάτων και γενικότερα, της ναυσιπλοΐας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Μεταφορών –που εκπροσώπησε την Ε.Ε.– Αντίνα Βαλεάν επισήμανε ότι «ο ενισχυμένος συντονισμός και η έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών είναι πρωταρχικής σημασίας για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων διαδρόμων, καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Μέσω της θαλάσσιας επιχείρησης “Ασπίδες” της Ε.Ε. και της στενής συνεργασίας στο πλαίσιο της G7, λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη διευκόλυνση των ομαλών ροών εμπορευματικών μεταφορών και τη διασφάλιση της ασφάλειας των ναυτικών και των πλοίων».

Οι υπουργοί Μεταφορών της G7 σημείωσαν ότι οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τους Χούθι έχουν διαταράξει σημαντικά την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και την ασφάλεια των πλοίων στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα, πολλά πλοία έχουν εκτρέψει τις διαδρομές τους, οδηγώντας σε αυξημένους χρόνους διέλευσης, έξοδα αποστολής και διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Η κοινή δήλωση εγκρίθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Μεταφορών της G7, από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή