Το Ozempic μπαίνει στην αγορά με τους περισσότερους παχύσαρκους

Το Ozempic μπαίνει στην αγορά με τους περισσότερους παχύσαρκους

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν το φάρμακο, απλώς δηλώνοντας ότι έχουν διαβήτη

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισήμως, η χρήση του Ozempic για την απώλεια βάρους δεν προβλέπεται στην Κίνα, όμως στη χώρα που έχει τους περισσότερους παχύσαρκους από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, η ζήτηση για το εν λόγω φάρμακο εμφανίζει μεγάλη αύξηση.

Παρότι το Ozempic δεν είναι διαθέσιμο για απώλεια βάρους στη χώρα, μπορεί κανείς να το λάβει για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Πρακτικά, έχει δημιουργηθεί μία γκρίζα αγορά με πωλητές και αγοραστές των φαρμάκων, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία στο να παρακάμψουν τους κανόνες της Κίνας σχετικά με τη χρήση του Ozempic, όπως γράφει η Wall Street Journal. Ωστόσο, οι χρήστες σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να αγοράσουν το φάρμακο, απλώς δηλώνοντας ότι έχουν διαβήτη, χωρίς να χρειαστεί να δώσουν αποδείξεις.

Στην Κίνα υπάρχουν σήμερα περίπου 200 εκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες και επιπλέον 400 εκατομμύρια υπέρβαροι, σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία. Και παρά την αναμενόμενη μείωση του πληθυσμού της χώρας, ο αριθμός των παχύσαρκων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια άτομα σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία.

Η ζήτηση για το Ozempic τροφοδοτείται κυρίως από ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οι ίδιοι το ποσό που απαιτείται, χωρίς να στηριχτούν στα προγράμματα ασφάλισης υγείας, δήλωσε ο Christopher Lui, επικεφαλής της έρευνας για την υγεία στην Ασία στη Jefferies. «Οταν τα φάρμακα εγκριθούν για απώλεια βάρους, νομίζω ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης», είπε.

Το 2017, η επιτροπή υγείας της Κίνας ξεκίνησε μια εκστρατεία μέσω της οποίας καλούσε τους Κινέζους πολίτες να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού, λαδιού και ζάχαρης και να φροντίσουν τη στοματική υγιεινή, το σωματικό βάρος και τα οστά τους. Η επιτροπή, μαζί με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, ενέκρινε επίσης ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Το ποσοστό των παιδιών με παχυσαρκία στην Κίνα είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η παχυσαρκία δεν είναι νέο πρόβλημα για τη χώρα. Το βιοτικό επίπεδο της Κίνας βελτιώθηκε μετά την είσοδό της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001, συμβάλλοντας στην αύξηση της πρόσληψης τροφίμων υψηλής ενέργειας από τον πληθυσμό της, εξηγεί ο Zhuo Chen, καθηγητής πολιτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ. Το 2014, στρατηγοί παραπονέθηκαν ότι οι Κινέζοι στρατιώτες είχαν γίνει πολύ εύσωμοι για να χωρέσουν άνετα στα τανκ. Αλλά οι καινοτομίες στα φάρμακα για την απώλεια βάρους έχουν μετατοπίσει τις πιθανές λύσεις μακριά από την προσωπική πειθαρχία και προς την εταιρική στρατηγική.

Οι κινεζικές εταιρείες διεξάγουν δοκιμές σε τελευταίο στάδιο για περισσότερες από 10 ποικιλίες ενός φαρμάκου γνωστού ως GLP-1 για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τον πάροχο φαρμακευτικών δεδομένων PharmCube. Το φάρμακο μιμείται μια ορμόνη του εντέρου που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και καταστέλλει την όρεξη για φαγητό.

Η αγορά φαρμάκων GLP-1 στην Κίνα άξιζε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, αν και περισσότερο από το 80% του ποσού προερχόταν από συνταγογράφηση για την αντιμετώπιση του διαβήτη, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Clarivate. Η εν λόγω αγορά θα μπορούσε να πενταπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση της χρήσης των φαρμάκων για απώλεια βάρους, δήλωσε ο Karan Verma, ερευνητής υγειονομικής περίθαλψης και αναλυτής δεδομένων στην Clarivate που εξέτασε την αγορά της Κίνας.

Αναλυτές και επενδυτές λένε ότι ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός, ειδικά καθώς η πατέντα της Novo Nordisk για τη σεμαγλουτίδη –το φάρμακο που πωλείται με τα εμπορικά σήματα Ozempic και Wegovy– πρόκειται να λήξει το 2026 στην Κίνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT