Το τουρκικό μαχητικό KAAN πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση

Το τουρκικό μαχητικό KAAN πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση

Η Αγκυρα ενδιαφέρεται επίσης να αγοράσει 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon κατασκευασμένα από κοινοπραξία στην οποία μετέχουν οι Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία, εκπροσωπούμενες από την Airbus, την BAE Systems και τη Leonardo

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το KAAN, το πρώτο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, ολοκλήρωσε την πρώτη πτήση του σήμερα Τετάρτη. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε το πρόγραμμα παραγωγής μαχητικού αεροσκάφους το 2016.

Η αεροδιαστημική εταιρεία TUSAS της χώρας υπέγραψε συμφωνία με τη βρετανική BAE Systems αξίας 125 εκατ. δολ. το 2017 για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς.

Η TUSAS έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει μαχητικό αεροσκάφος KAAN να απογειώνεται και στη συνέχεια να επιστρέφει σε αεροπορική βάση βόρεια της Αγκυρας.

«Με το KAAN, η χώρα μας δεν θα έχει μόνο ένα μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, αλλά και τεχνολογίες που έχουν λίγες χώρες στον κόσμο», είπε ο Χαλούκ Γκοργκούν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Το νέο μαχητικό αεροσκάφος θα τροφοδοτείται αρχικά από δύο κινητήρες General Electric, οι οποίοι χρησιμοποιούνται επίσης στα τέταρτης γενιάς F- 16 της Lockheed Martin.

Η Τουρκία θα χρησιμοποιεί εγχώρια κατασκευασμένους κινητήρες στο KAAN στη σειριακή παραγωγή, όπως ανακοινώθηκε, με αυτή να αναμένεται να ξεκινήσει το 2028.

Συμφωνία για τα F-16

Η Τουρκία συμφώνησε πρόσφατα, μετά από πολλές καθυστερήσεις, την προμήθεια 40 αεροσκαφών F- 16 από τις ΗΠΑ και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα F-16.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ, τον Δεκέμβριο του 2020, λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και απέβαλαν την Αγκυρα από το πρόγραμμα μαχητικών F-35, όπου ήταν κατασκευαστής και αγοραστής.

Η Αγκυρα ενδιαφέρεται επίσης να αγοράσει 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon κατασκευασμένα από κοινοπραξία στην οποία μετέχουν οι Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία, εκπροσωπούμενες από την Airbus, την BAE Systems και τη Leonardo.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή