Γαλλία: Αγρότες εισέβαλαν στην έδρα κολοσσού των γαλακτοκομικών

Γαλλία: Αγρότες εισέβαλαν στην έδρα κολοσσού των γαλακτοκομικών

«Η Lactalis είναι η νούμερο ένα εταιρεία γαλακτοκομικών στον κόσμο που δεν μπορεί να πληρώσει σωστά τους παραγωγούς της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της συνδικαλιστικής ένωσης Confédération paysanne

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έδρα της πολυεθνικής γαλακτομικών προϊόντων Lactalis στη δυτική Γαλλία, εισέβαλαν την Πέμπτη περίπου 200 διαδηλωτές, διεκδικώντας καλύτερες απολαβές για τους κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι διαδηλωτές, με τη βοήθεια ενός τρακτέρ, εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του αγροβιομηχανικού κολοσσού και εισήλθαν στον χώρο υποδοχής, τον οποίο κάλυψαν με αυτοκόλλητα που έγραφαν επικριτικά συνθήματα.

«Η Lactalis είναι η νούμερο ένα εταιρεία γαλακτοκομικών στον κόσμο που δεν μπορεί να πληρώσει σωστά τους παραγωγούς της», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Λοράνς Μαραντολά, εκπρόσωπος Τύπου της συνδικαλιστικής ένωσης Confédération paysanne, η οποία απηύθυνε το κάλεσμα για την κινητοποίηση.

«Αποτελεί την προμετωπίδα των εταιρειών που τρέφονται από τη δουλειά μας, από τις τιμές των προϊόντων μας και από την εργασία των αγροτών», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν τόσα κέρδη που δεν φθάνουν στους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, πρόκειται για το απόλυτο σκάνδαλο», είπε επίσης η Μαραντολά, κατηγορώντας τη Lactalis ότι προβαίνει σε «αντίποινα» προς τους κτηνοτρόφους που διαμαρτύρονται για τις μεθόδους του ομίλου, μέσω της άρνησής της να παραλάβει το γάλα τους.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις υπέρ των αγροτών, η Μαραντολά έκρινε πως ο υποσχόμενος νόμος που θα εγγυάται στους αγρότες ένα εισόδημα το οποίο θα λαμβάνει υπόψη το κόστος παραγωγής, δεν μπορεί να περιμένει. «Η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων δεν μπορεί να περιμένει το καλοκαίρι», τόνισε.

Με κύκλο εργασιών άνω των 28 δισ. ευρώ το 2022, η Lactalis εκθρονίζοντας έναν άλλο κολοσσό, την Danone, έγινε η μεγαλύτερη γαλλική εταιρεία στον αγροδιατροφικό τομέα και εισήλθε στις κορυφαίες 10 εταιρείες παγκοσμίως του κλάδου.

Ιδιοκτησίας από το 1933 της οικογένειας Μπεσνιέ, ο όμιλος μετρά 270 εργοστάσια παραγωγής σε 51 χώρες και 85.000 εργαζόμενους. Τα προϊόντα της πωλούνται σε 150 χώρες.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή