Κορωνοϊός: Τα fake news έφεραν 118 εκατ. στα ταμεία αντιεμβολιαστικών οργανώσεων

Κορωνοϊός: Τα fake news έφεραν 118 εκατ. στα ταμεία αντιεμβολιαστικών οργανώσεων

Τέσσερις ομάδες που έχουν κατηγορηθεί ότι «θέτουν σε κίνδυνο ζωές» ως φορείς παραπληροφόρησης, είδαν τα έσοδά τους να πολλαπλασιάζονται εν μέσω πανδημίας στις ΗΠΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις μεγάλοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, που βγήκαν δυναμικά στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ως φορείς παραπληροφόρησης, αποκόμισαν όλοι μαζί περισσότερα από 118 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2020 και 2022, ενισχύοντας έτσι την επιρροή τους σε Πολιτείες, δικαστικές αίθουσες και κοινότητες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Washington Post.

Η ομάδα κατά των εμβολίων «Children’s Health Defense», που ιδρύθηκε από τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, έλαβε 23,5 εκατομμύρια δολάρια (μέσω δωρεών, επιχορηγήσεων κ.ά.) μόνο το 2022. Το ποσό αυτό είναι οκταπλάσιο σε σχέση με τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει το έτος πριν από την έναρξη της πανδημίας, γεγονός που της επέτρεψε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της (βλ. λόμπινγκ) στη μισή χώρα.

Μια άλλη ομάδα κατά των εμβολίων, με την ονομασία «Informed Consent Action Network», σχεδόν τετραπλασίασε τα έσοδά της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε περίπου 13,4 εκατομμύρια δολάρια το 2022. Με «καύσιμο» αυτά τα χρήματα, η ίδια θα έκανε μάλιστα και «νομικό πόλεμο» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ χρηματοδοτώντας αγωγές κατά δημοσίων υπηρεσιών και αξιωματούχων.

Δύο άλλες ομάδες, η «Front Line Covid-19 Critical Care Alliance» και η «America’s Frontline Doctors», συγκέντρωσαν μαζί περισσότερα από 21 εκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ συγκριτικά το 2020 όταν συστάθηκαν τα έσοδά τους δεν είχαν ξεπεράσει το 1 εκατ. δολ.

Οι ομάδες «Children’s Health Defense» και «Informed Consent Action Network» επέλεξαν, επί παραδείγματι, να εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, ενώ άλλες όπως οι «Front Line Covid-19 Critical Care Alliance» και «America’s Frontline Doctors» προωθούσαν φάρμακα κατά της ελονοσίας και αντιπαρασιτικά ως θεραπείες για τον Covid.

Ο Αρθουρ Κάπλαν, καθηγητής βιοηθικής στη σχολή ιατρικής Grossman School of Medicine του New York University, υποστηρίζει ότι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις όπως οι παραπάνω «θέτουν σε κίνδυνο ζωές μέσα από τη διάδοση της παραπληροφόρησης». «Αυτές οι ομάδες έριξαν λάδι στη φωτιά της παραπληροφόρησης σε μια κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. Οσο πλουσιότερες γίνονται τόσο χειρότερα, γιατί, αναμφισβήτητα, διακινούν επικίνδυνες ανοησίες που σκοτώνουν ανθρώπους», συνεχίζει ο Κάπλαν.  

Επιστήμονες όπως ο Αρθουρ Κάπλαν φοβούνται ότι αυτό το κίνημα κατά της επιστήμης ή αντι-επιστημονικό κίνημα(anti-science movement) θα μπορούσε να έχει καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη δημόσια υγεία εάν οι παιδικές ασθένειες που κάποτε νικήθηκαν από τα εμβόλια επανέλθουν.

Σημειώνεται ότι πολλοί από όσους δίνουν χρήματα σε τέτοιες ομάδες κρατούν κρυφή την ταυτότητά τους επειδή, σε γενικές γραμμές, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ δεν υποχρεούνται να δίνουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των δωρητών τους. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Washington Post, σημαντικά ποσά δόθηκαν στις παραπάνω οργανώσεις από ιδρύματα/οργανισμούς όπως είναι οι «National Christian Foundation» και «DonorsTrust».

Μαζί με τις δωρεές αυξήθηκαν, ωστόσο, και οι προσωπικές απολαβές όσων παρουσιάζονται να διευθύνουν τους εν λόγω οργανισμούς: του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ (μέσω της Children’s Health Defense), του Ντελ Μπίγκτρι (μέσω της Informed Consent Action Network), των Κόρι και Πολ Μάρικ (μέσω της Front Line Covid-19 Critical Care Alliance) και της Σιμόν Γκολντ (μέσω της America’s Frontline Doctors).

Με πληροφορίες από the Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή