«Σημάδια προόδου» προς νέα συμφωνία για τους ομήρους «βλέπει» Ισραηλινός υπουργός

«Σημάδια προόδου» προς νέα συμφωνία για τους ομήρους «βλέπει» Ισραηλινός υπουργός

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς αναμενόταν στο Παρίσι για συνομιλίες για τους ομήρους

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «πρώιμα σημάδια προόδου» προς μία νέα συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων, καθώς συνεχίζονται οι περιφερειακές συνομιλίες για παύση των μαχών στη Γάζα, έκανε λόγο το μέλος του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ.

Τα σχόλιά του ήρθαν καθώς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς αναμενόταν στο Παρίσι για συνομιλίες σχετικά με τους ομήρους.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θέλουμε συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν

Επιπλέον, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή Μπρετ Μακγκέρκ αναμένεται σήμερα, Πέμπτη, στο Ισραήλ, μετά τον σταθμό που έκανε στην Αίγυπτο για νέες συνομιλίες.

«Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία (…) το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε από την πλευρά του στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο Κατάρ, έχει επίσης μεταβεί στο Κάιρο για τις συνομιλίες.

Το σχέδιο ανακωχής της Χαμάς

Επρόκειτο να συζητήσει με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμάλ, σχετικά με την «πρώτη φάση» σχεδίου που καταρτίστηκε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πηγή στη Γάζα που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το σχέδιο προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και είσοδο μεγαλύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.

Η Χαμάς ζητεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, να αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός και να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους λόγω του πολέμου.

Το Ισραήλ από την πλευρά του διαμηνύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι.

Νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εξαπέλυσαν τη νύχτα οι ισραηλινές δυνάμεις κατά της πόλης Ράφα στη νότια Γάζα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT