Ερσίν Τατάρ: Παραχωρεί στον τουρκικό στρατό αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Κύπρο

Ερσίν Τατάρ: Παραχωρεί στον τουρκικό στρατό αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Κύπρο

Αναμένεται να αποτελέσει τη βάση όπου θα αναπτυχθούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση του παράνομου αεροδρομίου Λευκονοίκου (Geçitkale) της κατεχόμενης Κύπρου στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να αποτελέσει το κέντρο όπου θα αναπτυχθούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έδωσε το «κοινοβούλιο» του ψευδοκράτους. 

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο δίκτυο 24TV, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, χαρακτήρισε το αεροδρόμιο «εξαιρετικά σημαντικό»και ότι η απόφαση να φιλοξενήσει τουρκικά UAV και UCAV είχε παρθεί εδώ και χρόνια. 

«Με κάποιες επενδύσεις που θα γίνουν εκεί, θα χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτικό αεροδρόμιο όταν χρειαστεί, είτε ως αεροδρόμιο και βέβαια είναι πολύ σημαντικό, τόσο για την ασφάλεια του ίδιου του τουρκοκυπριακού λαού, όσο και για την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή», σημείωσε ο Τατάρ.

Με αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα», ο Τατάρ υπογράμμισε πως «σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, διαθέτουμε στην Ανατολική Μεσόγειο 400.000 χιλιόμετρα δικαιοδοσίας και δικαίου». «Εντός αυτών των πλαισίων, η “τδκβ” διαθέτει δικαιώματα που αντιστοιχούν στο τριπλάσιο της δικής της επικράτειας 9…) Για να διατηρήσουμε την αποτελεσματικότητά μας στον εναέριο χώρο, είναι πολύ σημαντικό η “τδκβ” να συνεχίσει την πορεία της ως ένα κυρίαρχο κράτος. Ως εκ τούτου, αυτά είναι πολύτιμα βήματα για το μέλλον, όσον αφορά την προστασία των εθνικών και κρατικών συμφερόντων σε αυτή την περιοχή με το αεροδρόμιο, τη ναυτική βάση και ορισμένες συμφωνίες», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τατάρ τόνισε πως «εάν η Κύπρος συνάψει μια συμφωνία σε ένα ομοσπονδιακό πλαίσιο που θα τη μετατρέπει σε ενιαίο κράτος και γίνει πλήρως ευρωπαϊκή, τότε όλα αυτά θα εξαφανιστούν. Ολα αυτά χάνονται. Ο τουρκοκυπριακός λαός θα χάσει πολλά γιατί δεν θα είναι δυνατόν να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας σε έναν τέτοιο κόσμο».

«Μια τέτοια συμφωνία θα είναι η αρχή του τέλους μας και η Τουρκία θα αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως, από αυτή την άποψη, η “τδκβ” αποτελεί εθνικό και κρίσιμο ζήτημα».

Τέλος, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, το status quo της «τδκβ» αυξάνεται «μέρα με τη μέρα» λόγω των διεθνών εξελίξεων. Αναφερόμενος στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή ο Τατάρ δήλωσε πως «όλα αυτά έχουν αυξήσει την αξία και το κύρος της “τδκβ”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή