Βρετανία: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και παράδοση πυραύλων στην Ουκρανία

Βρετανία: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και παράδοση πυραύλων στην Ουκρανία

«Οι κυρώσεις μας στερούν από τον Πούτιν τους πόρους που χρειάζεται απελπισμένα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία αλλά και την παράδοση νέων πυραύλων στον ουκρανικό στρατό, λίγο πριν τη συμπλήρωση δύο ετών από τη ρωσική εισβολή. 

Οι κυρώσεις αφορούν 50 πρόσωπα και εταιρείες, που δραστηριοποιούνται ιδίως στους τομείς που επιτρέπουν στον ρωσικό στρατό να έχει πρόσβαση σε πυρομαχικά, πυραύλους και εκρηκτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις. Μπαίνουν επίσης στο στόχαστρο κρίσιμης σημασίας πηγές εισοδήματος της Ρωσίας, όπως το εμπόριο μετάλλων, διαμαντιών και ενεργειακών πόρων ώστε «να διακόψουμε τη χρηματοδότηση του παράνομου πολέμου του Πούτιν από όλες τις δυνατές πλευρές».

«Οι κυρώσεις μας στερούν από τον Πούτιν τους πόρους που χρειάζεται απελπισμένα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον. «Ολοι μαζί δεν θα δειλιάσουμε μπροστά στην τυραννία. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της για τη δημοκρατία, όσο καιρό χρειαστεί», πρόσθεσε. Ο Κάμερον σημείωσε ότι μολονότι η ουκρανική οικονομία δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η ρωσική, «οι οικονομίες των φίλων της Ουκρανίας είναι 25 φορές μεγαλύτερες από εκείνη της Ρωσίας».

Το Λονδίνο προανήγγειλε ότι σχεδιάζει και άλλα μέτρα κατά της Μόσχας, ιδίως σε ό,τι αφορά τον «στόλο-φάντασμα» των τάνκερ αμφιλεγόμενης ιδιοκτησίας που επιτρέπουν στη Ρωσία να παρακάμπτει τις κυρώσεις.

Οσον αφορά τις παραδόσεις όπλων, εκτός από τα χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει υποσχεθεί ήδη η Βρετανία στην Ουκρανία, ο υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς είπε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι σύντομα θα παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό άλλοι 200 αντιαρματικοί πύραυλοι Brimstone ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους οι Βρετανοί θα εκπαιδεύσουν 10.000 Ουκρανούς στρατιώτες.

Εκτίμησε μάλιστα ότι το 2024 θα είναι μια «καθοριστική» χρονιά για την Ουκρανία, μολονότι η αμερικανική βοήθεια παραμένει μπλοκαρισμένη από το Κογκρέσο. «Είναι καιρός η Δύση και όλα τα πολιτισμένα έθνη να περάσουν στη δράση και να προσφέρουν στην Ουκρανία τη στήριξη που χρειάζεται», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT