Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν και μήνυμα προς τη Δύση

Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν και μήνυμα προς τη Δύση

Οργισμένη η Μόσχα με τα «γαλλικά» του Μπάιντεν για τον Πούτιν – Μέχρι το Κίεβο βλέπει ο Μεντβέντεφ τον ρωσικό στρατό

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Αργά, αλλά σταθερά συνεχίσθηκε χθες η ρωσική προέλαση στο μέτωπο του Ντονέτσκ, με την κατάληψη του χωριού Πομπέντα, 5 χλμ. δυτικά της πόλης του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Μονάδες του νότιου σώματος στρατού απελευθέρωσαν το χωριό Πομπέντα και ενίσχυσαν τις θέσεις τους στην πρώτη γραμμή», ανέφερε χθεσινό ανακοινωθέν του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικά στρατεύματα έσπασαν την αμυντική γραμμή των Ουκρανών για να καταλάβουν τη στρατηγικά κρίσιμη κωμόπολη Αβντιίβκα ύστερα από μήνες σκληρών μαχών, οδηγώντας στην αιχμαλωσία εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι έπληξε με πυροβολικό στρατόπεδο εκπαίδευσης του ρωσικού στρατού στο χωριό Πόντο-Καλίνιφκα στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, στην περιοχή της Χερσώνας. Τουλάχιστον 50 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από τα πυρά, σύμφωνα με το Κίεβο. Το πλήγμα επιβεβαίωσαν χθες Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σημερινός αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ άφησε χθες να εννοηθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να πραγματοποιήσουν νέα απόπειρα κατάληψης του Κιέβου, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους στην αρχή του πολέμου.

Επίδειξη ισχύος από τον Πούτιν και μήνυμα προς τη Δύση-1
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έπειτα από πτήση στο Καζάν με το εκσυγχρονισμένο βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tupolev Tu160Μ, ικανό να μεταφέρει 12 πυρηνικούς πυραύλους τύπου Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς. [ALEXANDER KAZAKOV, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO VIA A.P.]  

«Πού να σταματήσουμε; Δεν το ξέρω. Θα είναι στο Κίεβο; Ναι, μάλλον θα πρέπει να είναι στο Κίεβο. Αν όχι τώρα, τότε σε κάποια άλλη φάση αυτής της διένεξης», είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο δίκτυο RIA Novosti. Τα σχόλια του Μεντβέντεφ αποκαλύπτουν τον τρόπο σκέψης του στενού κύκλου γύρω από τον Πούτιν και τις προτεραιότητές του. «Το Κίεβο ήταν άλλωστε ρωσική πόλη. Το Κίεβο σε ουκρανικά χέρια αποτελεί απειλή για την ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά και διεθνή απειλή, καθώς ελέγχεται από ταξιαρχία αντιπάλων της Ρωσίας, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ. Το καθεστώς Ζελένσκι πρέπει να πέσει, να καταστραφεί», είπε ο Ρώσος αντιπρόεδρος.

ΗΠΑ και Βρετανία στηρίζουν την υποψηφιότητα του Μαρκ Ρούτε ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Στα δύο χρόνια πολέμου, περισσότεροι από 14 εκατ. Ουκρανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, με 6,5 εκατ. από αυτούς να έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΟΗΕ. «Η χώρα έχει καταστραφεί και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών συνεχίζονται. Το ένα τρίτο των Ουκρανών είναι πρόσφυγες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εντονα αντέδρασε χθες το Κρεμλίνο στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «τρελό κάθαρμα». Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για εκείνον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε λακωνικά πως ήταν «αγενής» η συμπεριφορά του. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Η χρήση τέτοιων εκφράσεων για έναν αρχηγό κράτους δεν επηρεάζει τον πρόεδρό μας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ευτελίζει, όμως, όσους χρησιμοποιούν τέτοιο λεξιλόγιο. Επρόκειτο μάλλον για απόπειρα του Μπάιντεν να μοιάσει με καουμπόι του Χόλιγουντ».

Στο μεταξύ, την υποψηφιότητα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για τη γενική γραμματεία του ΝΑΤΟ ενόψει της λήξης της θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσαν χθες ότι στηρίζουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν στηρίζει με έμφαση την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Ρούτε για την ηγεσία του ΝΑΤΟ», ανέφερε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ στο Λονδίνο, Βρετανός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ έλεγε: «Ο Ρούτε χαίρει σεβασμού από όλη τη Συμμαχία, διαθέτει σοβαρές αμυντικές περγαμηνές και θα εγγυηθεί την ισχύ του ΝΑΤΟ».

Μήνυμα προς τη Δύση

Πτήση με εκσυγχρονισμένο, στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tupolev Tu-160Μ, ικανό να μεταφέρει πυρηνικό οπλισμό, πραγματοποίησε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, στέλνοντας έμμεσο απειλητικό μήνυμα προς τη Δύση με αυτή την υπενθύμιση της ρωσικής πυρηνικής ισχύος. «Είναι ένα καινούργιο μηχάνημα, πολλά τμήματά του έχουν ανανεωθεί. Είναι ευκολότερο στον χειρισμό και αξιόπιστο», είπε ο Πούτιν μετά την προσγείωση.

Το γιγάντιο αεροσκάφος «μεταβλητής γεωμετρίας» (τα φτερά του αλλάζουν γωνία), με την κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ «Μπλάκτζακ», είναι υπερηχητικό, μπορεί να μεταφέρει 12 πυρηνικούς πυραύλους τύπου Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς και έχει αυτονομία πτήσης 12.000 χλμ. Η ρωσική αεροπορία αναμένεται να παραλάβει 10 εκσυγχρονισμένα τέτοια αεροσκάφη μέχρι το 2027, με κόστος 163 εκατ. δολαρίων έκαστο. Η σύγχρονη εκδοχή αυτού του τύπου, που πραγματοποίησε την παρθενική πτήση του κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, χαρακτηρίζεται 60% πιο αξιόμαχη από την κατασκευάστρια Tupolev.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή