NASA: Επιτυχής η πρώτη αμερικανική προσσελήνωση μετά από μισό αιώνα

NASA: Επιτυχής η πρώτη αμερικανική προσσελήνωση μετά από μισό αιώνα

Η NASA, με πολλά ερευνητικά όργανα στο όχημα, χαιρέτισε την προσσελήνωση ως σημαντικό επίτευγμα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διαστημόπλοιο, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Intuitive Machines, με έδρα το Τέξας, προσσεληνώθηκε κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης χθες Πέμπτη, πραγματοποιώντας την πρώτη αμερικανική προσεδάφιση στη σεληνιακή επιφάνεια για περισσότερο από μισό αιώνα και την πρώτη που επιτεύχθηκε ποτέ από τον ιδιωτικό τομέα.

Η NASA, με πολλά ερευνητικά όργανα στο όχημα, χαιρέτισε την προσσελήνωση ως σημαντικό επίτευγμα στον στόχο της να στείλει μια ομάδα εμπορικών διαστημικών σκαφών σε αποστολές επιστημονικής ανίχνευσης στη Σελήνη πριν από μια προγραμματισμένη επιστροφή αστροναυτών εκεί αργότερα αυτή τη δεκαετία.

Ωστόσο, τα αρχικά προβλήματα επικοινωνίας μετά τη χθεσινή προσσελήνωση έθεσαν ερωτηματικά σχετικά με το εάν το όχημα μπορεί να έχει υποστεί βλάβη ή να έχει παρεμποδιστεί με κάποιο τρόπο.

Το ρομπότ προσεδάφισης με τα έξι πόδια, που ονομάστηκε «Odysseus», προσσεληνώθηκε περίπου στη 1.23 π.μ. της Παρασκευής, ώρα Ελλάδος, είπαν η εταιρεία και οι σχολιαστές της NASA σε μια κοινή διαδικτυακή εκπομπή της προσγείωσης από το κέντρο επιχειρήσεων της Intuitive Machines στο Χιούστον.

Κατά την προσεδάφιση εμφανίστηκε ένα πρόβλημα με το αυτόνομο σύστημα πλοήγησης του διαστημικού σκάφους που απαιτούσε από τους μηχανικούς στο έδαφος να χρησιμοποιήσουν μια μη δοκιμασμένη εργασία την τελευταία στιγμή.

Χρειάστηκε επίσης αρκετός χρόνος μετά από μια αναμενόμενη σιγή στην επικοινωνία για να αποκατασταθεί η επαφή με το διαστημόπλοιο και να καθοριστεί η πορείας του, περίπου 384.000 χλμ. από τη Γη.

Οταν επιτέλους ανανεώθηκε η επαφή, το σήμα ήταν αχνό, επιβεβαιώνοντας ότι το όχημα είχε προσεδαφιστεί, αλλά αφήνοντας τον έλεγχο της αποστολής αμέσως αβέβαιο ως προς την ακριβή κατάσταση και τον προσανατολισμό του οχήματος.

«Ο εξοπλισμός μας βρίσκεται στην επιφάνεια του φεγγαριού και μεταδίδουμε, γι’ αυτό συγχαρητήρια στην ομάδα I.M.», ακούστηκε να λέει ο διευθυντής της αποστολής της Intuitive Machines, Τιμ Κρέιν, στο κέντρο επιχειρήσεων. «Θα δούμε τι άλλο μπορούμε να πάρουμε από αυτό».

Αργότερα το βράδυ, η εταιρεία δημοσίευσε ένα μήνυμα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X λέγοντας ότι οι ελεγκτές πτήσης «επιβεβαίωσαν ότι ο “Οδυσσέας” είναι όρθιος και αρχίζει να στέλνει δεδομένα».

Ωστόσο, το αδύναμο σήμα υποδηλώνει ότι το διαστημικό σκάφος μπορεί να προσσεληνώθηκε δίπλα σε επιφάνεια κρατήρα ή κάτι άλλο που εμπόδισε την κεραία του, είπε ο Τόμας Τσούρμπουχεν, πρώην επικεφαλής επιστήμης της NASA, που επέβλεψε τη δημιουργία του εμπορικού προγράμματος προσσελήνωσης της υπηρεσίας.

Τα συγχαρητήριά του έστειλε διαδικτυακώς και ο Ελον Μασκ, ιδιοκτήτης της SpaceX.

Οπως μάλιστα ανέφερε βετεράνος Αμερικανός αστροναύτης στο CNN, σκόπιμο είναι να εκπαιδευθούν στο περιβάλλον της Σελήνης αστροναύτες πριν πατήσουν στον πλανήτη Αρη.

Πηγή: Reuters, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή