Ο Πούτιν «χάνει» την Αρμενία;

Ο Πούτιν «χάνει» την Αρμενία;

Η Αρμενία «πάγωσε» τη συμμετοχή της στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Νικόλ Πασινιάν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αρμενία ανέστειλε τη συμμετοχή της στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, στρατιωτικό οργανισμό υπό την ηγεσία της Μόσχας, όπου συμμετείχε ως μέλος εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ρήξης με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας στο France24, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είπε ότι ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), γνωστός και ως «ρωσικό ΝΑΤΟ», «δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις ασφάλειας έναντι της Αρμενίας».

«Αυτό δεν θα μπορούσε να μην έχει συνέπειες. Και η συνέπεια είναι ότι στην πράξη έχουμε ουσιαστικά παγώσει τη συμμετοχή μας στον ΟΣΣΑ», τόνισε ο Πασινιάν, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν παρενέβη στη σύγκρουση με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, το οποίο δεν είναι μέλος στον Οργανισμό.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν τον Σεπτέμβριο, όταν το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε επίθεση για να ανακαταλάβει την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που υποστηρίζεται από το Γερεβάν, πυροδοτώντας την έξοδο των 100.000 Αρμενίων από τον θύλακο.

Η Μόσχα είχε εγκαταστήσει ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, η οποία εγκατέλειψε τις θέσεις της πριν από την επίθεση.

Στροφή προς Ε.Ε. και ΗΠΑ

Μέρες πριν από αυτό, ο Πασινιάν είχε δηλώσει ότι η αποστολή της Μόσχας απέτυχε και «ως αποτέλεσμα των γεγονότων στην Ουκρανία, οι δυνατότητες της Ρωσίας έχουν αλλάξει», καθιστώντας τη χώρα λιγότερο πρόθυμη ή ικανή να υπερασπιστεί τους εταίρους της.

Η Αρμενία, πρόσθεσε, τώρα συνεργάζεται με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, για να προχωρήσει σε σειρά από μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τη δημοκρατία της.

Τα σχόλια του Πασινιάν έρχονται τη στιγμή που ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αρμενία σήμερα Παρασκευή, για να ανακοινώσει πακέτο νέων συμφωνιών για την προμήθεια όπλων που αναμένεται να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εξοπλισμό ραντάρ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Αρμενία φιλοξενεί συνοριακή αποστολή της Ε.Ε., στη χώρα παραμένουν χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα, ενώ τα σύνορά της ελέγχονται από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μόσχας.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο αντέδρασε στις δηλώσεις του Πασινιάν, καλώντας την Αρμενία να αποσαφηνίσει. Οπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, η Ρωσία σκοπεύει να επικοινωνήσει με την Αρμενία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Zvezda, που ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ότι η Μόσχα χρειάζεται διευκρινίσεις.

«Η αρμενική πλευρά δεν έχει προβεί σε επίσημη ενέργεια», είπε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στο πάγωμα της συμμετοχής της.

«Σκοπεύουμε να έρθουμε σε επαφή με τους συναδέλφους μας και να διευκρινίσουμε το νόημα αυτών των δηλώσεων», πρόσθεσε.

Μεταξύ των άλλων μελών του ΟΣΣΑ, περιλαμβάνονται η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

«Η γραμματεία του ΟΣΣΑ δεν έχει λάβει δήλωση από το Γερεβάν σχετικά με την αναστολή της ιδιότητας μέλους του», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Παρασκευή, επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου του οργανισμού.

Με πληροφορίες από Reuters, France24, Politico 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή