Νετανιάχου: Σχέδιο για το μέλλον της Γάζας με τελεσίγραφα

Νετανιάχου: Σχέδιο για το μέλλον της Γάζας με τελεσίγραφα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ παρουσίασε, έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες πολέμου, ένα πρώτο επίσημο ισραηλινό πλάνο για το μέλλον του παλαιστινιακού θύλακα

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε, έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες πολέμου, το πρώτο επίσημο σχέδιό του για όσα οραματίζεται στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, όταν και όποτε τελειώσει αυτός.  

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο το οποίο παρουσιάστηκε χθες, Πέμπτη, στα μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, το Ισραήλ πρόκειται να διατηρήσει μεταπολεμικά τον έλεγχο των μηχανισμών ασφαλείας και στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με το έγγραφο, θέλει οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να έχουν παρουσία παράλληλα και στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου (συμπεριλαμβανομένου του συνοριακού περάσματος της Ράφα) σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές Αρχές και τις ΗΠΑ.

Oσο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, συνδέεται με την αποστρατιωτικοποίησή της που θα πρέπει να προηγηθεί ως προϋπόθεση…  

Σύμφωνα με το ίδιο πλάνο, το περιεχόμενο του οποίου είδαν οι συντάκτες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η ισραηλινή ηγεσία παρουσιάζεται να απορρίπτει τη «μονομερή αναγνώριση» ενός παλαιστινιακού κράτους, ενώ θέτει ως μεσοπρόθεσμους στόχους την «αποστρατιωτικοποίηση» και «αποριζοσπαστικοποίηση» της Γάζας που για να κατοικηθεί εκ νέου και να ανοικοδομηθεί, θα πρέπει προηγουμένως να έχει αποστρατιωτικοποιηθεί και μάλιστα πλήρως.

Οσα αναφέρονται στο μεταπολεμικό σχέδιο του Νετανιάχου για τη Γάζα δείχνουν να συνάδουν με τον στόχο της πλήρους εξάλειψης της Χαμάς που έθεσε η ισραηλινή ηγεσία μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πολλοί διεθνώς έχουν αποκηρύξει τον εν λόγω στόχο ως μη υλοποιήσιμο.

Ο Νετανιάχου παρουσιάζεται επίσης να ζητά, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στα μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, την κατάργηση της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και την αντικατάστασή της από άλλες διεθνείς ομάδες ανθρωπιστικής αρωγής. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει το Ισραήλ, υπάλληλοι της UNRWA είχαν εμπλοκή στις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Η πλευρά Νετανιάχου παρουσιάζεται διατεθειμένη να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την πλευρά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι όσοι θα συνομιλούν με το Ισραήλ δεν γίνεται να έχουν οιαδήποτε σχέση με τη Χαμάς αλλά ούτε και σχέση με άλλες χώρες ή ομάδες που στηρίζουν και χρηματοδοτούν τρομοκράτες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν γίνονται συγκεκριμένες ονομαστικές αναφορές σε συγκεκριμένες χώρες.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το μεταπολεμικό πλάνο που παρουσίασε η πλευρά του Ισραηλινού πρωθυπουργού θα μπορούσε να τροποποιηθεί με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσουν το προσεχές διάστημα τα μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το εν λόγω σχέδιο φανερώνει την τάση και τις προτιμήσεις της ισραηλινής ηγεσίας οι οποίες όμως απορρίπτονται κατηγορηματικά από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι απέρριψαν το πλάνο του Νετανιάχου ως «καταδικασμένο να αποτύχει», ενώ διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν ότι για να θεωρηθεί βιώσιμο το όποιο σχέδιο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει παράλληλα και την προοπτική δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε στο Reuters ότι η πρόταση του Νετανιάχου είναι καταδικασμένη να αποτύχει όπως ήταν καταδικασμένα σε αποτυχία και όλα τα άλλα ισραηλινά σχέδια περί αλλαγής της γεωγραφικής και δημογραφικής πραγματικότητας στη Γάζα.

Η Χαμάς από την πλευρά της εξακολουθεί να ζητά κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση όλων των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Λωρίδα της Γάζας, την οποία θέτει ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων.

«Εάν ο κόσμος πραγματικά ενδιαφέρεται να υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να δώσει ένα τέλος στην κατοχή της παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ και να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», είπε, από την πλευρά του μιλώντας στο Reuters, ο εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς η πλευρά του οποίου (βλ. Φατάχ, Παλαιστινιακή Αρχή) υπενθυμίζεται ότι έχει έρθει παλαιόθεν σε ρήξη με τη Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι στη λύση των δύο κρατών έχουν αναφερθεί κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η προοπτική ωστόσο της λύσης των δύο κρατών δεν φαίνεται να έχει θέση ούτε καν ως μακροπρόθεσμος στόχος, προς το παρόν τουλάχιστον, στο μυαλό του Νετανιάχου.

Από εκεί και πέρα πάντως, έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες πολέμου, οι διπλωματικές επαφές συνεχίζονται, με αντιπροσωπεία Ισραηλινών να μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι για συνομιλίες αναφορικά με την τύχη των Ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στα χέρια των μαχητών της Χαμάς.

Με πληροφορίες από Reuters, the Times of Israel     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή