Ελβετός ΥΠΕΞ: «Θα οργανώσουμε ειρηνευτική σύνοδο για την Ουκρανία»

Ελβετός ΥΠΕΞ: «Θα οργανώσουμε ειρηνευτική σύνοδο για την Ουκρανία»

«Σκοπεύουμε να οργανώσουμε μέχρι το καλοκαίρι μια ειρηνευτική σύνοδο, σε υψηλό επίπεδο», ανέφερε ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή της να οργανώσει μια ειρηνευτική σύνοδο για την Ουκρανία «μέχρι το καλοκαίρι», γνωστοποιησε η Ελβετία στα Ηνωμένα Εθνη.

«Κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, σκοπεύουμε να οργανώσουμε μέχρι το καλοκαίρι μια ειρηνευτική σύνοδο, σε υψηλό επίπεδο», ανέφερε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ιγκνάσιο Κασίς.

«Δράττομαι της ευκαιρίας για να προσκαλέσω όλα τα έθνη να εργαστούμε μαζί προς τον κοινό στόχο μας», πρόσθεσε ο Κασίς, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τη φωνή της πλειοψηφίας του κόσμου αν όλοι τηρήσουμε μια στάση αρχής και δράσουμε μαζί», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Επισημαίνεται πως το Κίεβο προσπαθεί να βρει στήριξη για το ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων που έχει προτείνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ οι γραμμές του μετώπου παραμένουν σχεδόν αμετακίνητες. 

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι περιλαμβάνει αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, απόσυρση όλων των Ρώσων στρατιωτών, προστασία τροφίμων και ενεργειακών πηγών, διασφάλιση της πυρηνικής τεχνολογίας και απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων πολέμου.

«Δεν θα πρέπει να χάνει κανείς χρόνο με τα άσκοπα σχέδια του Κιέβου να διαπραγματευτεί στη βάση της αποκαλούμενης ειρηνευτικής φόρμουλας του Ζελένσκι», απάντησε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια. «Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα τελεσίγραφο προς τη Ρωσία και μια προσπάθεια να προσελκύσει όσο περισσότερες χώρες μπορεί σε ατέρμονες συνόδους για αυτό το ουτοπικό σχέδιο», πρόσθεσε.

«Δεν μπορώ να με φανταστώ να εξηγώ στους ανθρώπους που συνάντησα στην Ουκρανία ότι κουραστήκαμε», είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Αυτοί οι Ουκρανοί, αυτές οι οικογένειες που δεν έχουν την πολυτέλεια να κουραστούν, βασίζονται σε εμάς», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή