Το Ιράν διαψεύδει ότι προμήθευσε με βαλλιστικούς πυραύλους τη Ρωσία

Το Ιράν διαψεύδει ότι προμήθευσε με βαλλιστικούς πυραύλους τη Ρωσία

Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε πριν μερικές ημέρες ότι το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με μεγάλο αριθμό ισχυρών βαλλιστικών όπλων εδάφους-εδάφους

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν διέψευσε σήμερα ότι προμήθευσε με βαλλιστικούς πυραύλους τη Ρωσία, μερικές μέρες μετά αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι θα υπάρξει αυστηρή διεθνής απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Reuters, επικαλούμενο έξι πηγές, ανέφερε ότι το Ιράν προμήθευσε στη Ρωσία μεγάλο αριθμό ισχυρών βαλλιστικών όπλων εδάφους-εδάφους, εμβαθύνοντας τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις. Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε χθες το Ιράν για «ταχεία και αυστηρή» απάντηση από τη διεθνή κοινότητα αν η Ισλαμική Δημοκρατία έχει παράσχει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία.

«Παρά τους νομικούς περιορισμούς στις πωλήσεις βαλλιστικών πυραύλων, το Ιράν είναι ηθικά υποχρεωμένο να απέχει από συναλλαγές όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας για να αποτρέψει την πυροδότηση του πολέμου», ανέφερε η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη με ανάρτηση στο X. «(Αυτή) η στάση εδράζεται στην τήρηση από το Ιράν του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Οι περιορισμοί του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις εξαγωγές ορισμένων πυραύλων, drones και άλλων τεχνολογιών από το Ιράν έληξαν τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ΗΠΑ και Ε.Ε. διατήρησαν τις κυρώσεις στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν εν μέσω ανησυχιών για εξαγωγές όπλων στους πληρεξουσίους του στη Μέση Ανατολή και στη Ρωσία.

Το Ιράν αρχικά αρνήθηκε ότι προμήθευε drones στη Ρωσία, αλλά μήνες αργότερα παραδέχθηκε ότι είχε προμηθεύσει έναν μικρό αριθμό drones προτού η Ρωσία εξαπολύσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT