Βρετανία: Ο πληθωρισμός «φρενάρει» τα διαζύγια – Χαμηλό 50 ετών

Βρετανία: Ο πληθωρισμός «φρενάρει» τα διαζύγια – Χαμηλό 50 ετών

Πτώση 29,5% το 2022 σε σύγκριση με το 2021

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλό μισού αιώνα άγγιξε η έκδοση διαζυγίων στην Αγγλία και την Ουαλία με τους νομικούς να αποδίδουν την πτώση αυτή στην αύξηση του πληθωρισμού, καθώς πολλά ζευγάρια τείνουν να αναβάλλουν τις κοστοβόρες νομικές διαδικασίες της έκδοσης ενός διαζυγίου.

Συνολικά, σε Αγγλία και Ουαλία εκδόθηκαν 80.057 διαζύγια το 2022, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, με τον αριθμό αυτόν να είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 1971. Η πτώση είναι της τάξης του 29,5% από το 2021, όταν είχαν εκδοθεί 113.505 διαζύγια.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2022 τέθηκε σε ισχύ ένα νέος νόμος περί διαζυγίου, ο οποίος αναμόρφωσε το νομικό πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης. Οι αλλαγές που επιβλήθηκαν είχαν ως στόχο να περιορισθούν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ –μεταξύ άλλων– εισήχθησαν νέες υποχρεωτικές περίοδοι αναμονής. Στο πλαίσιο αυτό, η Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο χαμηλότερος αριθμός διαζυγίων που παρατηρήθηκε το 2022 «μπορεί εν μέρει να αντανακλά την εισαγωγή νέων περιόδων αναμονής, πράγμα που σημαίνει ότι τα διαζύγια που ζητήθηκαν μετά τις 6 Απριλίου 2022 μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να φτάσουν σε οριστική απόφαση».

Ωστόσο, ο νομικός κόσμος στη Βρετανία δήλωσε έκπληκτος από την πτώση που καταγράφηκε στα διαζύγια.

Η Sarah Jane Boon, εταίρος της Charles Russell Speechlys, σημείωσε: «Υπήρχε η πεποίθηση μεταξύ των επαγγελματιών του οικογενειακού δικαίου ότι θα βλέπαμε ένα σημαντικό άλμα στις αιτήσεις διαζυγίου». Η ίδια πρόσθεσε ότι «οι οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με την κρίση του κόστους ζωής είναι ένας πιθανός παράγοντας που συμβάλλει στην πτώση των ποσοστών διαζυγίων, καθώς πολλά ζευγάρια μπορεί να έχουν εξετάσει τα οικονομικά οφέλη της συμβίωσης».

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή