Ορμπαν: «Πράσινο» για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ορμπαν: «Πράσινο» για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η ξαφνική αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έρχεται μετά την απόφαση της Σουηδίας να παράσχει στην Ουγγαρία τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Gripen

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κήρυξε με δηλώσεις του ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Oρμπαν.

Συγκεκριμένα, ο Ορμπαν ανέφερε ότι η επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου του, Ουλφ Κρίστερσον αποκατέστησε τη διμερή εμπιστοσύνη και άνοιξε το δρόμο για να ψηφίσει ουγγρικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα, την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία.

«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε ο ένας για τον άλλον, να δώσουμε τη ζωή μας ο ένας για τον άλλον», δήλωσε ο Ορμπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κρίστερσον στη Βουδαπέστη. Σημειώνεται ότι μετά και την έγκριση της Τουρκίας, η Ουγγαρία αποτελούσε το τελευταίο κράτος-μέλος της συμμαχίας που δεν ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ξαφνική αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έρχεται μετά την απόφαση της Σουηδίας να προμηθεύσει την Ουγγαρία με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Gripen, επιπλέον των 14 που χρησιμοποιεί ήδη η πολεμική της αεροπορία. Επίσης, υπήρξε η υπόσχεση ότι η Saab, κατασκευάστρια εταιρεία των πολεμικών αεροσκαφών, θα ανοίξει ένα ερευνητικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στην Ουγγαρία.

Αν και ο Ορμπαν τόνισε ότι η προσφορά των μαχητικών αλλά και το ερευνητικό ινστιτούτο δεν αποτελούσε μέρος μιας συμφωνίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα του Fidesz διατυμπάνισαν την αυξημένη στρατιωτική συνεργασία με τη Σουηδία ως θρίαμβο της ουγγρικής διαπραγματευτικής τακτικής.

Η Ουγγαρία καθυστερούσε επί 19 μήνες την επικύρωση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μια καθυστέρηση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας. Ο Ορμπαν, του οποίου η εθνικιστική κυβέρνηση έχει διατηρήσει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, είχε καθυστερήσει την επικύρωση του σουηδικού αιτήματος, επικαλούμενος την κριτική της Σουηδίας στην Ουγγαρία για ζητήματα σχετικά με το κράτος δικαίου.

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή