Ουκρανία: «Το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων καθυστερούν»

Ουκρανία: «Το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων καθυστερούν»

Τριπλασιάστηκε η εγχώρια παραγωγή όπλων στην Ουκρανία το 2023, σύμφωνα με το Κίεβο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον περασμένο χρόνο και σήμερα 500 εταιρείες δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Στρατηγικής Βιομηχανίας, Ολεξάντρ Καμίσιν. 

Το Κίεβο αναζητεί τρόπους για να ενισχύσει τις άμυνές του απέναντι στη ρωσική εισβολή, μεταξύ των οποίων και με την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής όπλων και την καινοτομία.

Ο Καμίσιν είπε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο Κίεβο ότι 100 κρατικές και 400 ιδιωτικές εταιρείες συμμετέχουν στην προσπάθεια και ότι η Ουκρανία σχεδιάζει φέτος «να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πυρομαχικών».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης Μιχάιλο Φεντόροφ δήλωσε ότι το 90% των drones που χρησιμοποιούνται στο πεδίο κατά των ρωσικών δυνάμεων παράγονται στην Ουκρανία.

Περίπου το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία δεν φθάνουν εγκαίρως, υπογράμμισε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. «Προς το παρόν, η δέσμευση δεν είναι συνώνυμη με την παράδοση, το 50% (αυτών) των δεσμεύσεων δεν εκπληρώνονται έγκαιρα», δήλωσε ο υπουργός. Εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων, «χάνουμε ανθρώπους, θα χάναμε εδάφη», πρόσθεσε.

Ο ουκρανικός στρατός, αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο, απέσυρε τις δυνάμεις του από την Αβντιίβκα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έπειτα από μήνες σφοδρών μαχών, επικαλούμενος ελλείψεις σε πυρομαχικά και στρατιώτες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένως προτρέψει τους δυτικούς συμμάχους του τις τελευταίες ημέρες να παραδώσουν στρατιωτική βοήθεια «στην ώρα τους», απαιτώντας συγκεκριμένα πυρομαχικά, περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.

«Ξέρετε πολύ καλά τι χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους ουρανούς μας, να ενισχύσουμε τις χερσαίες μας δυνάμεις, τι χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε τις επιτυχίες μας στη θάλασσα, και ξέρετε πολύ καλά ότι το χρειαζόμαστε έγκαιρα και βασιζόμαστε σε εσάς », είπε χθες ο Ζελένσκι κατά τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT