Μπολσονάρο: «Ψευδείς» οι ισχυρισμοί περί πραξικοπήματος

Μπολσονάρο: «Ψευδείς» οι ισχυρισμοί περί πραξικοπήματος

Μιλώντας σε συγκέντρωση στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, το Σάο Πάολο, ο 68χρονος πρώην πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του ως πολιτικά υποκινούμενες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο επανέλαβε ότι είναι θύμα πολιτικών διώξεων απευθυνόμενος σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, σε συγκέντρωση στο Σάο Πάολο, χθες Κυριακή.

Τόνισε ότι οι κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες αποπειράθηκε να οργανώσει πραξικόπημα είναι «ψευδείς», ενώ ζήτησε αμνηστία για εκατοντάδες υποστηρικτές του που καταδικάστηκαν για επιθέσεις σε δημόσια κτίρια.

Οι Αρχές της χώρας ερευνούν αν ο Μπολσονάρο υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα μετά την ήττα του στις εκλογές του 2022.

Μιλώντας στη συγκέντρωση της Κυριακής στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, ο 68χρονος πρώην πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες ως πολιτικά υποκινούμενες.

Οπως είπε, έχει έρθει η ώρα ο κόσμος να αφήσει πίσω του το παρελθόν και η Βραζιλία να προχωρήσει, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις επόμενες προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2026.

Ο Μπολσονάρο εξακολουθεί να μην μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για οκτώ χρόνια, λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ότι υπονόμευσε το εκλογικό σύστημα της χώρας και λόγω των ισχυρισμών του περί νοθείας στις τελευταίες εκλογές, χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις.

Οδηγίες προς συγκεντρωμένους

Μπολσονάρο: «Ψευδείς» οι ισχυρισμοί περί πραξικοπήματος-1

Τεράστιο πλήθος, φορώντας μπλουζάκια στα χρώματα της σημαίας της Βραζιλίας συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τον Μπολσονάρο. 

Αρκετοί από τους υποστηρικτές του επανέλαβαν τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του περί εκλογικής νοθείας στις τελευταίες κάλπες. Τους είχε καλέσει πάντως να μην φέρουν αφίσες με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό ή με επικριτικές αναφορές σε θεσμούς όπως το Ανώτατο Δικαστήριο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο τέως πρόεδρος υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες σε βάρος του για προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του Οκτωβρίου του 2022 εκ μέρους του και για πίεση προς τους επικεφαλής του στρατού να συμμετάσχουν σε απόπειρα πραξικοπήματος.

Αφότου έχασε τις εκλογές από τον αριστερό Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, χιλιάδες υποστηρικτές του εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα Μπραζίλια – συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού μεγάρου, του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Κογκρέσου– τα λεηλάτησαν και βανδάλισαν.

Συλλήψεις συνεργατών του

Μπολσονάρο: «Ψευδείς» οι ισχυρισμοί περί πραξικοπήματος-2

Τρεις συνεργάτες του Μπολσονάρο έχουν έκτοτε συλληφθεί, όπως και ο επικεφαλής του κόμματός τους, ο οποίος έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση.

Η αστυνομία τούς κατηγορεί ότι διέσπειραν αμφιβολίες για το εκλογικό σύστημα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πιθανό πραξικόπημα.

Ωστόσο, όταν απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων, οι απογοητευμένοι υποστηρικτές του εισέβαλαν στα κυβερνητικά κτίρια, στις 8 Ιανουαρίου του περασμένου έτους.

Ο Μπολσονάρο βρισκόταν στις ΗΠΑ όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση στο Κογκρέσο. Επέστρεψε στη Βραζιλία τον Μάρτιο του 2023, λέγοντας ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Παραμένει ο πιο ισχυρός εκπρόσωπος της Δεξιάς στη χώρα.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή