Πακιστάν: Παραλίγο να λιντσάρουν γυναίκα κατηγορώντας τη για… «βλάσφημο φόρεμα»

Πακιστάν: Παραλίγο να λιντσάρουν γυναίκα κατηγορώντας τη για… «βλάσφημο φόρεμα»

Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, πάνω στο φόρεμα ήταν τυπωμένη στα αραβικά η λέξη «Halwa» που σημαίνει... γλυκό, κι όχι εδάφια από το Κοράνι.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργισμένο πλήθος στο Πακιστάν επιτέθηκε σε γυναίκα, πιστεύοντας πως πάνω στο φόρεμά της είχε τυπωμένα εδάφια από το Κοράνι και καταγγέλλοντάς τη για βλασφημία. 

Η γυναίκα γλίτωσε από το λιντσάρισμα εκατοντάδων ανθρώπων, χάρη στην επέμβαση των αρχών που σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα και την φυγάδευσαν σε ασφαλή περιοχή. 

Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, πάνω στο φόρεμα ήταν τυπωμένη στα αραβικά η λέξη «Halwa» που σημαίνει… γλυκό. 

Υπενθυμίζεται πως στο Πακιστάν η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο και πολλοί είναι αυτοί που έχουν λιντσαριστεί έως θανάτου προτού οι υποθέσεις τους φτάσουν στο δικαστήριο. 

Το χρονικό 

Σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία ενημερώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής πως ένας όχλος είχε περικυκλώσει ένα εστιατόριο της Λαχόρης, όπου είχε βρει καταφύγιο η γυναίκα. 

Όταν έφτασε η αστυνομία στο σημείο, οι εξοργισμένοι αριθμούσαν περί τα 300 άτομα. 

Βίντεο που διακινήθηκαν μέσω των social media, εμφανίζουν μεταξύ άλλων τη γυναίκα σε μια γωνία του εστιατορίου, εμφανώς τρομοκρατημένη, να καλύπτει με τα χέρια της το πρόσωπό της. 

Σε άλλο οπτικό υλικό, φαίνεται η γυναίκα να συνοδεύεται από ένα στενό αστυνομικό κλοιό, υπό τις έντονες αποδοκιμασίες του πλήθους, με κάποιους να φωνάζουν να βγάλει το φουστάνι της και άλλους να απειλούν πως οι βλάσφημοι τιμωρούνται με αποκεφαλισμό

«Κανείς δεν ήξερε τι πραγματικά ήταν γραμμένο στο φόρεμα» παραδέχεται η βοηθός επιθεωρητή, Σιέντα Σερβάνο. «Το σημαντικότερο ήταν να προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε αυτή τη γυναίκα από την περιοχή ασφαλή» 

Η Σερμπάνο πρόσθεσε πως χρειάστηκε να «διαπραγματευτεί» με το πλήθος. 

«Τους είπαμε ότι θα πάρουμε τη γυναίκα μαζί μας, ότι οι πράξεις της θα εξεταστούν και ότι θα την καταστήσουμε υπεύθυνη για οποιοδήποτε αδίκημα έχει διαπράξει, βάσει του πακιστανικού δικαίου» είπε.

H γυναίκα φυγαδεύτηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα, με πολλούς ακαδημαϊκούς να επιβεβαιώνουν πως πάνω στο φόρεμα της ήταν τυπωμένη αραβική καλλιγραφία και όχι εδάφια από το Κοράνι. 

Η αστυνομία, μάλιστα, ζήτησε από τους ειδικούς να μαγνητοσκοπήσουν βίντεο με τα συμπεράσματά τους που πιστοποιούν την αθωότητα της γυναίκας. 

«Δεν είχα τέτοια πρόθεση, συνέβη από λάθος. Παρόλα αυτά, ζητώ συγγνώμη για ό,τι συνέβη και θα διασφαλίσω πως δεν θα συμβεί ξανά κάτι τέτοιο» απολογήθηκε η γυναίκα, προσθέτοντας πως είναι αφοσιωμένη μουσουλμάνα που ποτέ δεν θα έθιγε από πρόθεση τα ιερά χρηστά ήθη. 

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή