ΗΠΑ: Προβληματισμός για τις επιδόσεις μαθητών και φοιτητών

ΗΠΑ: Προβληματισμός για τις επιδόσεις μαθητών και φοιτητών

Το 56% των Αμερικανών παρουσιάζεται να θεωρεί ότι η τετραετής φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο δεν είναι πια κάτι το οποίο αξίζει τα λεφτά του

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Τι γίνεται με το σύστημα της εκπαίδευσης στις ΗΠΑ; Εάν ανατρέξει κανείς στις λίστες με τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο (λίστες όπως είναι, για παράδειγμα, η Times Higher Education World University Rankings), θα βρει δεκάδες αμερικανικά ιδρύματα μεταξύ των κορυφαίων. Πόσο υψηλό είναι όμως, ευρύτερα, το επίπεδο της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εντός των ΗΠΑ; Πόσο «μορφωμένοι» είναι οι νέοι Αμερικανοί; Και πώς αξιολογούνται οι επιδόσεις τους, εάν συγκριθούν με τις αντίστοιχες άλλων περασμένων δεκαετιών;

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζόελ Κότκιν σκιαγραφεί με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση της εκπαίδευσης σήμερα στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι εκείνη παράγει γενιές «αγράμματων» και «κακοπληροφορημένων» νέων.

Ο Κότκιν υπογραμμίζει ότι έχει μειωθεί κατά περίπου 15% την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των νέων Αμερικανών που επιλέγουν να κάνουν τη μετάβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά το λύκειο, ενώ παράλληλα είναι ανησυχητικά υψηλά και τα ποσοστά όσων τείνουν να απουσιάζουν από τα μαθήματα με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται «χρονίως απόντες» («chronically absent»).

«Περισσότεροι απόφοιτοι λυκείου γυρίζουν την πλάτη τους στα κολέγια», έγραφε η Wall Street Journal τον περασμένο Μάιο, υπογραμμίζοντας ότι «το ποσοστό των νέων που επιθυμούν να ενταχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποχωρεί από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα» στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε πέρυσι το National Opinion Research Center του Πανεπιστημίου του Σικάγο για λογαριασμό της Wall Street Journal, το 56% των Αμερικανών παρουσιάζεται να θεωρεί ότι η τετραετής φοίτηση σε κολέγιο/πανεπιστήμιο δεν είναι πια κάτι το οποίο αξίζει τα λεφτά του.

«Στην πραγματικότητα, το εκπαιδευτικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει γίνει περισσότερο ελιτίστικο και λιγότερο συνδεδεμένο με την υπόλοιπη κοινωνία […] παρά τις αναφορές των ακαδημαϊκών ελίτ στην κοινωνική δικαιοσύνη […] Ενας λόγος για αυτό είναι το αυξανόμενο κόστος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, το οποίο, ακόμη και εάν αναπροσαρμοστεί λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, έχει αυξηθεί κατά 180% μετά το 1980», γράφει ο Κότκιν στον ιστοχώρο Unherd.

Αλλά και στις χαμηλότερες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα σχετικά στοιχεία («National Assessments of Educational Progress»), στις ηλικίες 13-14 ετών για παράδειγμα, οι μαθητές που είναι καλοί στην ανάγνωση αντιστοιχούν στο 27% του συνόλου, όσοι είναι καλοί στα μαθηματικά στο 20%, οι καλοί στη γεωγραφία στο 22% και οι καλοί στην αμερικανική ιστορία μόλις στο 13%.   

Με πληροφορίες από UnHerd

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT