Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

To ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Σουηδός πρωθυπουργός

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έδωσε τη Δευτέρα το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή της στη βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η επικύρωση του πρωτοκόλλου εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (188 ψήφοι επί 199 βουλευτών), δίνοντας τέλος σε σχεδόν δύο χρόνια αναμονής.

Επισημαίνεται πως η Ουγγαρία ήταν το τελευταίο από τα 31 μέλη της συμμαχίας που επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας, ύστερα από μήνες κωλυσιεργίας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, η επικύρωση πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της χώρας εντός λίγων ημερών. 

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, σχολιάζοντας την εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την εξέλιξη, σημειώνοντας πως «τώρα που όλοι οι σύμμαχοι έχουν εγκρίνει, η Σουηδία θα γίνει ο 32ος σύμμαχος του ΝΑΤΟ».

«Η ένταξη της Σουηδίας θα μας κάνει όλους ισχυρότερους και ασφαλέστερους», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή