Τουσκ: Οποιος δεν στηρίζει την Ουκρανία «τίθεται εκτός των κοινοτήτων μας»

Τουσκ: Οποιος δεν στηρίζει την Ουκρανία «τίθεται εκτός των κοινοτήτων μας»

Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρχει «συμβιβασμός» απέναντι στις επιφυλάξεις που εκφράζουν οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, εξέφρασε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρχει «συμβιβασμός» απέναντι στις επιφυλάξεις που εκφράζουν οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία, εξέφρασε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ γίνονται μία ημέρα πριν από τη συνάντηση στην Πράγα της «Ομάδας του Βίσεγκραντ», όπως αποκαλείται η συμμαχία της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας.

Οι βαθιές αποκλίσεις των τεσσάρων χωρών αναφορικά με τη στήριξη στην Ουκρανία είχαν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, μπλόκαρε επί μήνες την κρίσιμη παροχή βοήθειας στην Ουκρανία αλλά υποχώρησε στις αρχές Φεβρουαρίου, υπό την πίεση των εταίρων του στην Ε.Ε.

Στη Σλοβακία, ο πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, αμφισβήτησε την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και ζήτησε να γίνει ένας συμβιβασμός με τη Ρωσία, δεσμευόμενος ότι θα διακόψει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

«Αν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., εξ ορισμού και από την ίδια τη φύση αυτής της ιδιότητας του μέλους, οφείλουμε να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στη ρωσική επίθεση», σχολίασε τη Δευτέρα ο Τουσκ.

«Οποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, και θα το πω ανοιχτά αύριο στην Πράγα, τίθεται ντε φάκτο (…) εκτός των κοινοτήτων μας και δεν μπορεί να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός σε αυτό το θέμα», επέμεινε, στο περιθώριο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό.

Τουσκ: Οποιος δεν στηρίζει την Ουκρανία «τίθεται εκτός των κοινοτήτων μας»-1
REUTERS/Kacper Pempel

Ερωτηθείς για τη στάση του απέναντι στον Ορμπαν, ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε πως «θα του τα πω όλα αυτά κοιτάζοντάς τον στα μάτια», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την «κατάπληξή» του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού.

«Αυτή δεν θα είναι μια ευχάριστη, ούτε απλή συζήτηση», προεξόφλησε. «Αύριο, θα πάω στην Πράγα ακριβώς για να εξακριβώσω αν η Ομάδα του Βίσεγκραντ είναι ένα σχήμα ικανό να στηρίζει αποτελεσματικά όλες τις λογικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέρ της Ουκρανίας», συνέχισε. Οπως είπε, επιστρέφοντας από την Πράγα, θα δηλώσει «ανοιχτά» αν η Ομάδα του Βίσεγκραντ εξακολουθεί να έχει λόγο ύπαρξης.

«Είναι παράδοξο που η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα στέλνουν τέτοια διφορούμενα μηνύματα όσον αφορά τον Πούτιν και τη Ρωσία» μολονότι και οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ βίωσαν «την ίδια ιστορική εμπειρία της Σοβιετικής Ενωσης, με τα (σοβιετικά) άρματα να βρίσκονται εκεί», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται πως η Ομάδα του Βίσεγκραντ (V4) ιδρύθηκε το 1991 από τις τέσσερις αυτές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, εν μέσω της κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων και της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή