Κρίσιμο δεκαήμερο για τη Γάζα

Κρίσιμο δεκαήμερο για τη Γάζα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη διπλωματική κινητικότητα για την επίτευξη εκεχειρίας διαρκείας τουλάχιστον έξι εβδομάδων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αναπτύσσεται το τελευταίο τριήμερο, με τους διεθνείς διαμεσολαβητές (ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτος) να στέλνουν μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας, αν και το χάσμα ανάμεσα στους εμπολέμους παραμένει αγεφύρωτο. Το επόμενο δεκαήμερο διαγράφεται κρίσιμο, καθώς το Ισραήλ έχει θέσει ως όριο την αρχή του Ραμαζανίου, ιερού μήνα των μουσουλμάνων (φέτος, στις 10 Μαρτίου), απειλώντας ότι αν δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τότε συμφωνία που να εξασφαλίζει την απελευθέρωση των ομήρων, θα ξεκινήσει με πλήρη ισχύ την εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Ράφα, ύστατο καταφύγιο για περίπου 1,5 εκατ. Παλαιστινίους της Γάζας.

Το ανώτατο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε χθες για να εξετάσει τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, εν μέσω αναφορών για πρόοδο στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών, που έλαβε χώρα το Σάββατο στο Παρίσι, με τη συμμετοχή του Νταβίντ Μπαρνέα, επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ. Αισιόδοξος εμφανίστηκε την Κυριακή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, υποστηρίζοντας ότι το «βασικό περίγραμμα» της επιδιωκόμενης εκεχειρίας είχε ήδη συμφωνηθεί. Ωστόσο στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής που μίλησε στο BBC εκτιμούσε ότι δεν υπήρξε πραγματική πρόοδος στο Παρίσι και ότι η σχετική φιλολογία αποσκοπεί απλώς στην άσκηση πίεσης στη Χαμάς. Πάντως, εκπρόσωποι τόσο του Ισραήλ όσο και της παλαιστινιακής οργάνωσης βρίσκονται στην Ντόχα του Κατάρ, όπου θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις.

Στο Ισραήλ, η στρατιωτική ηγεσία παρέδωσε στην κυβέρνηση σχέδιο για εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα, ενισχύοντας την αίσθηση ότι επίκειται επιδρομή χερσαίων δυνάμεων. Ωστόσο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε «να καθυστερήσει για ένα διάστημα» αν υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας για την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται υπό αυξανόμενη εσωτερική πίεση να σπεύσει σε εκεχειρία για να απελευθερωθούν οι όμηροι, όπως έδειξε η μεγάλη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, όπου χιλιάδες πολίτες ζητούσαν την παραίτησή του.

Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην κοιλάδα Μπεκάα σε αντίποινα για την κατάρριψη drone από τη Χεζμπολάχ.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, ειδικές δυνάμεις καταστολής και έφιππη αστυνομία συγκρούστηκαν βίαια με διαδηλωτές, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν για πρώτη φορά, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, στόχους της Χεζμπολάχ στην Κοιλάδα Μπεκάα, σε αντίποινα για την κατάρριψη ισραηλινού drone Hermes 450 από τη φιλοϊρανική οργάνωση. Ο πολιτικός εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ, Χασάν Φαντλάλα, προειδοποίησε ότι η επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο μαχητές της οργάνωσης, «δεν θα μείνει αναπάντητη».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ διεμήνυσε ότι «αν υπάρξει προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, θα εντείνουμε τις επιχειρήσεις στον Βορρά μέχρι την πλήρη αποχώρηση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα και την επιστροφή των Ισραηλινών πολιτών στις εστίες τους». Αίσθηση προκάλεσε η αυτοπυρπόληση ένστολου της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Ο άνδρας, που υπέκυψε στα βαριά εγκαύματά του μετά από βραχύδια νοσηλία, ανέφερε σε βίντεο ότι δεν εννοεί να γίνει συνένοχος στη «γενοκτονία» που συντελείται στη Γάζα και φρόντισε να μεταδοθεί σε πραγματικό χρόνο η πράξη του μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Twitch, οι χρήστες της οποίας τον έβλεπαν να λούζεται με εύφλεκτη ύλη και να τυλίγεται στις φλόγες κραυγάζοντας «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Παραίτηση Στάγεχ

Την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ο πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ. Στις σχετικές δηλώσεις του, ο 66χρονος οικονομολόγος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού στη Δυτική Οχθη το 2019, τονίζει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Γάζας καθιστά αναγκαίες «νέες διοικητικές και πολιτικές διευθετήσεις που θα λαμβάνουν υπόψη την αναδυόμενη πραγματικότητα στη Γάζα, τις συνομιλίες για εθνική ενότητα και την επείγουσα ανάγκη για ενδοπαλαιστινιακή συναίνεση».

Η κοσμική οργάνωση Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς και η ισλαμική Χαμάς ήρθαν σε ένοπλη σύγκρουση το 2007, που άφησε τη Δυτική Οχθη υπό τον έλεγχο της πρώτης και τη Γάζα στα χέρια της δεύτερης. Την Τετάρτη, εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων θα συναντηθούν στη Μόσχα σε μια νέα προσπάθεια αποκατάστασης της εθνικής ενότητας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει τον 88χρονο Μαχμούντ Αμπάς για μια «ριζική ανανέωση» της Παλαιστινιακής Αρχής, ενόψει της επόμενης μέρας μετά τη λήξη του πολέμου. Πάντως, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε στο Reuters ότι «η παραίτηση Στάγεχ θα έχει νόημα μόνο αν ενταχθεί στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης για την επόμενη φάση του αγώνα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή