Ρωσία: Στην Κούβα κορυφαίος συνεργάτης του Πούτιν – Συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο

Ρωσία: Στην Κούβα κορυφαίος συνεργάτης του Πούτιν – Συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο

Ανοικτή πρόσκληση για να επισκεφθεί την Κούβα έχει και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, Νικολάι Πατρουσέφ, κορυφαίος συνεργάτης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τη διμερή συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα στο πλαίσιο της ρωσοκουβανικής συνεργασίας στο πεδίο της ασφάλειας», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του κ. Πατρουσέφ που επικαλέστηκε το πρακτορείο.

«Ο Νικολάι Πατρουσέφ διαβεβαίωσε τον Ραούλ Κάστρο πως η Μόσχα παραμένει δεσμευμένη στο πνεύμα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών», κατά την ίδια πηγή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση μετά τη λεγόμενη κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962, κάτι για το οποίο καταγράφεται σπάνια συμφωνία Αμερικανών και Ρώσων διπλωματών και αναλυτών.

Μετά τις ομοβροντίες κυρώσεων που οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. χαρακτηρίζουν τις σκληρότερες που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μεγάλη οικονομία, η Μόσχα στράφηκε στην τόνωση των σχέσεών της, ιδίως στο πεδίο της οικονομίας, με χώρες στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Η επίσκεψη Λαβρόφ και το ψυχροπολεμικό κήρυγμα

Υπενθυμίζεται ότι την Κούβα επισκέφθηκε την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την πρώτη ημέρα περιοδείας που άρχισε στη Λατινική Αμερική και περιελάμβανε επίσης επισκέψεις στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του από την Αβάνα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας καταφέρθηκε εναντίον της «απολυταρχίας» και της «ηγεμονίας» των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών χωρών στη διεθνή τάξη, κατά την πρώτη ημέρα περιοδείας που άρχισε στη Λατινική Αμερική, στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί επίσης τη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία.

Ανοικτή πρόσκληση για να επισκεφθεί την Κούβα έχει και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή