Γάλλος ΥΠΕΞ: Διευκρινίσεις για τον ρόλο του γαλλικού Στρατού στην Ουκρανία

Γάλλος ΥΠΕΞ: Διευκρινίσεις για τον ρόλο του γαλλικού Στρατού στην Ουκρανία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωση Μακρόν, ότι το Παρίσι θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για συγκεκριμένες ανάγκες, αλλά όχι για να πολεμήσει κατά της Ρωσίας.

«Πρέπει να εξετάσουμε νέες ενέργειες για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Αυτές πρέπει να ανταποκρίνονται σε πολύ συγκεκριμένες ανάγκες. Μπορώ να αναφέρω την εκκαθάριση ναρκοπεδίων, την κυβερνοάμυνα, την παραγωγή όπλων στην ουκρανική επικράτεια», είπε ο Στεφάν Σεζουρνέ.

«Ορισμένες από τις ενέργειες θα μπορούσαν να απαιτήσουν παρουσία στο ουκρανικό έδαφος, χωρίς όμως συμμετοχή στη μάχη. Τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα ευρωπαϊκά κράτη να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό το στάδιο, καθώς οι σύμμαχοι συμφώνησαν να προσπαθήσουν περισσότερο την επίσπευση της μεταφοράς πυρομαχικών στο Κίεβο.

Ενα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

Για τον καθηγητή Εξωτερικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Γκράχαμ Τίμινς, ο Μακρόν έστειλε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα. Οπως αναφέρει ο ίδιος στην «Κ», είναι σημαντικό να εξετάσει κανείς σε ποιους απευθύνεται η δήλωση του Γάλλου προέδρου, ότι «όλα βρίσκονται στο τραπέζι» σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή βοήθεια προς το Κίεβο.

«Πρώτον, είναι ένα μήνυμα προς τους Ουκρανούς, ότι η Δύση θα συνεχίσει να τους στηρίζει για όσο χρειαστεί. Δεύτερον, είναι ένα μήνυμα προς τη Ρωσία, ότι η επιθετικότητά της δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Τρίτον, είναι μήνυμα και προς τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με την Ευρώπη στο ζήτημα της Ουκρανίας. Και, τέλος, αποτελεί μια υπενθύμιση προς τον ευρωπαϊκό λαό ως προς τον λόγο που η σύγκρουση αυτή έχει σημασία για την Δύση».

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί δήλωση του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο, ότι κάποιες δυτικές χώρες εξετάζουν την πιθανότητα να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι προτιμά να διατηρήσει μια «στρατηγική ασάφεια».

Το Κίεβο χαιρετίζει, η Μόσχα απειλεί

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος χαιρέτισε τις συνομιλίες σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. «Αυτό δείχνει [ότι υπάρχει] απόλυτη επίγνωση των κινδύνων για την Ευρώπη από μια μιλιταριστική και επιθετική Ρωσία», τόνισε ο Μικάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

«Η συζήτηση για την πιθανότητα άμεσης στήριξης της Ουκρανίας από δυνάμεις [της Δύσης] θα πρέπει να γίνει αντιληπτή ως μια επιθυμία να δοθούν τα σωστά μηνύματα και να επισημανθούν με πιο σαφή τρόπο οι κίνδυνοι», πρόσθεσε.

Η απάντηση του Κρεμλίνου ωστόσο εμπεριείχε, όπως ήταν αναμενόμενο, προειδοποιήσεις για μια άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας εάν ευρωπαϊκές χώρες της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος.

«Και μόνο το γεγονός ότι συζητείται η πιθανότητα αποστολής ορισμένων δυνάμεων στην Ουκρανία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Σε μια τέτοια περίπτωση, είπε «δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για πιθανή, άλλα για αναπόφευκτη άμεση σύγκρουση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT