Διστάζει η Ευρώπη να στείλει στρατό στο Κίεβο

Διστάζει η Ευρώπη να στείλει στρατό στο Κίεβο

«Οχι» από Σουηδία, Γερμανία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία – Απειλές Κρεμλίνου

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Διχασμένοι εμφανίζονταν χθες οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στα μέτωπα των μαχών, με τη Σουηδία να εκτιμά ότι το ζήτημα δεν είναι της παρούσης και τη Σλοβακία και την Πολωνία να αποκλείουν εκ προοιμίου τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε χθες πως η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να στείλει όπλα ή στρατεύματα στην Ουκρανία και η θέση αυτή είναι «σταθερή σαν πέτρα». Μια σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ θα είναι αναπόφευκτη αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε από την πλευρά του το Κρεμλίνο.

Τη σκέψη για στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης στο έδαφος της Ουκρανίας έθεσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνόδου είκοσι Ευρωπαίων αρχηγών κρατών ο οικοδεσπότης Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν υπήρξε απόψε συμφωνία για την επίσημη, συνειδητή και υποστηριζόμενη αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία. Τίποτα, όμως, δεν πρέπει να αποκλεισθεί. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου η Ρωσία να μην κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.

Οι δηλώσεις αυτές αντιβαίνουν τη μέχρι στιγμής προσεκτική στάση των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας, με προεξάρχουσα τη Γαλλία, που επιδίωκαν πάση θυσία αποφυγή κλιμάκωσης με τη Ρωσία.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς απέκλεισε με έμφαση κάθε ενδεχόμενο επέμβασης ευρωπαϊκών στρατιωτών στο έδαφος της Ουκρανίας. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προαλείφεται να αναλάβει τα ηνία του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι το ζήτημα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Συμμαχίας. Την ώρα που έμπαινε χθες στην αίθουσα της συνόδου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισε «απόλυτη αποτυχία» τη δυτική στρατηγική στο ουκρανικό, για να υπογραμμίσει τους φόβους του ότι η αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία θα αποτελούσε «τη χειρότερη δυνατή απόφαση».

Την ώρα, όμως, που η Ουκρανία υφίσταται αλλεπάλληλες ήττες και η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ συνεχίζει να μπλοκάρει την αμερικανική αμυντική βοήθεια, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη κοντά στη Ρωσία αρχίζουν να εξετάζουν διστακτικά κάθε εναλλακτική λύση. «Πρόκειται για ιδιαίτερα κρίσιμη απόφαση, που θα πρέπει να ληφθεί συλλογικά. Μια τέτοια χερσαία επιχείρηση θα απαιτήσει πολύ χρόνο προετοιμασίας. Η πρώτη φάση θα μπορούσε να αφορά την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού ως εκπαιδευτών για τη συντήρηση και επισκευή δυτικού στρατιωτικού υλικού», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Στη σύνοδο του Παρισιού ανακοινώθηκε νέα συμφωνία για ταχύτερη παράδοση πυραύλων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

«Κάποιοι που λένε “ποτέ, ποτέ”, ήταν οι ίδιοι που έλεγαν “ποτέ τανκς, ποτέ αεροπλάνα, ποτέ πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς” πριν από δύο χρόνια. Ας έχουμε την ταπεινοφροσύνη να διαπιστώσουμε ότι κινητοποιούμαστε συνήθως με καθυστέρηση έξι έως δώδεκα μηνών. Αυτό ήταν το θέμα συζήτησης της συνόδου: όλα είναι δυνατά αν μας εξυπηρετούν να φθάσουμε στον στόχο μας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν εξερχόμενος από τη σύνοδο, προτού καταλήξει με μήνυμα προς τον ρωσικό λαό, επισημαίνοντας ότι η Δύση δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τους Ρώσους πολίτες.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφώνησαν να ενισχύσουν τις ευρωπαϊκές ικανότητες σε θέματα κυβερνοασφάλειας και αμυντικής βιομηχανίας και ανακοίνωσαν επίσης νέα συμφωνία για ταχύτερη παράδοση πυραύλων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, όπως οι γαλλικοί πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών «Σκαλπ». Με την αποστολή των «Σκαλπ» το Παρίσι ασκεί έμμεση πίεση στο Βερολίνο, που αρνείται να στείλει πυραύλους «Τάουρους».

Οι περισσότερες χώρες που παραβρέθηκαν στη σύνοδο δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρωτοβουλία της Τσεχίας προκειμένου να αγοραστούν στην ελεύθερη αγορά εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες και βλήματα πυροβολικού με στόχο την προώθησή τους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του –μέσω βίντεο– στη σύνοδο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσή του: «Δυστυχώς, δεν παραλάβαμε παρά 30% από τα εκατομμύρια βλήματα που μας υποσχέθηκε η Ε.Ε.». Το Παρίσι πάντως εμφανίστηκε θετικό στην προοπτική αγοράς των πυρομαχικών αυτών με ευρωπαϊκά κεφάλαια, ακόμη και από πωλητές εκτός της Ε.Ε.

Καταδίκη Ρώσου ακτιβιστή

ΜΟΣΧΑ. Σε 30 μήνες κάθειρξη σε στρατόπεδο εργασίας καταδίκασε χθες δικαστήριο της Μόσχας τον Ρώσο αντικαθεστωτικό Ολεγκ Ορλόφ, για τις δημόσιες τοποθετήσεις του κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Ο 70χρονος Ορλόφ είναι βετεράνος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Μεμοριάλ», που τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης το 2022. Τον Οκτώβριο, δικαστήριο τον είχε κηρύξει ένοχο για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού και τον καταδίκασε μόνο σε χρηματικό πρόστιμο, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Λίγες ημέρες αργότερα η εισαγγελία –υπό την πίεση της κοινής γνώμης– άσκησε έφεση στέλνοντας τον φάκελο πίσω στον ανακριτή.

Στο μεταξύ, έκκληση στους Ρώσους πολίτες απηύθυνε χθες ο στενός συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, να διαδηλώσουν με πρωτότυπο τρόπο κατά του Πούτιν. Καλούνται να εκδηλώσουν τη διαφωνία τους, προσερχόμενοι στις 12 η ώρα ακριβώς για να ψηφίσουν στις εκλογές της 17ης Μαρτίου. «Οι ουρές που θα δημιουργηθούν ξαφνικά θα αποτελούν μορφή νόμιμης διαμαρτυρίας στη μνήμη του Αλεξέι», είπε ο Βολκόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή