Νίκη για τον Μπάιντεν στο Μίσιγκαν παρά την ψήφο διαμαρτυρίας για τη Γάζα

Νίκη για τον Μπάιντεν στο Μίσιγκαν παρά την ψήφο διαμαρτυρίας για τη Γάζα

Είναι η πολιτεία των ΗΠΑ με το μεγαλύτερο ποσοστό Αραβοαμερικανών ψηφοφόρων. Στις εκλογές του 2020, σε εθνικό επίπεδο, το 64% των μουσουλμάνων ψηφοφόρων είχαν υποστηρίξει τον Μπάιντεν

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να πετύχει άνετη νίκη στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στο Μίσιγκαν, παρά τις δεκάδες χιλιάδες ψήφους διαμαρτυρίας εναντίον του.

Ακτιβιστές προέτρεψαν τους Δημοκρατικούς να επιλέξουν την «αδέσμευτη» ψήφο και όχι τον πρόεδρο, «τιμωρώντας» τον για τη στάση του στον πόλεμο στη Γάζα.

Με καταμετρημένο το 32% των ψήφων, περισσότεροι από 40.000 είχαν επιλέξει την «αδέσμευτη» ψήφο διαμαρτυρίας, ενώ ο Μπάιντεν είχε λάβει ποσοστό 80%, σύμφωνα με το CBS News.

Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε χθες Τρίτη «κάθε κάτοικο του Μίσιγκαν που άκουσε τη φωνή του σήμερα».

Ο Μπάιντεν συμμετέχει, σε μεγάλο βαθμό, χωρίς αντίπαλο στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, πράγμα που σημαίνει ότι, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα αναμετρηθεί στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου με τον Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη φορά μετά το 2020.

Ο τέως πρόεδρος Τραμπ αναμένεται επίσης να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στο Μίσιγκαν.

Ο Τραμπ έκανε λόγο για «σπουδαία μέρα» στο Μίσιγκαν. «Θα κερδίσουμε και θα είναι κάτι που δεν έχει ξαναδεί κανείς», πρόσθεσε.

Νίκη για τους «αδέσμευτους»

Νίκη για τον Μπάιντεν στο Μίσιγκαν παρά την ψήφο διαμαρτυρίας για τη Γάζα-1
Φυλλάδιο, γραμμένο στα αραβικά, υπέρ της «αδέσμευτης» ψήφου έξω από εκλογικό κέντρο (φωτογραφία από Reuters).

Ο αριθμός των «μη δεσμευμένων» ψηφοφόρων ξεπέρασε ακόμα και τις προσδοκίες των οργανώσεων που υποστήριξαν την εκστρατεία εναντίον του 81χρονου Μπάιντεν. Η οργάνωση Grassroots Listen to Michigan έκανε λόγο για νίκη.

Ο βουλευτής Αντι Λέβιν, ο οποίος υποστήριξε το κίνημα «Ψηφίστε αδέσμευτα», δήλωσε: «Δεν χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ απόψε. Αυτή η στιγμή γεννήθηκε από ανάγκη, επειδή οι άνθρωποι στη Γάζα πεθαίνουν κατά χιλιάδες».

Οι ακτιβιστές στο Μίσιγκαν οργανώνονται εδώ και μήνες για να στείλουν στον Μπάιντεν το μήνυμα ότι, αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δεν θα τον υποστηρίξουν με την ψήφο τους. Οι προκριματικές εκλογές της Τρίτης αποτέλεσαν την πρώτη ευκαιρία για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

Η πολιτεία διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό Αραβοαμερικανών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ. Σε εθνικό επίπεδο, το 64% των μουσουλμάνων ψηφοφόρων υποστήριξαν τον Μπάιντεν το 2020, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP.

Στην αραβοαμερικανική κοινότητα, μοιράστηκαν φυλλάδια (μεταφρασμένα στα αραβικά) που ενθάρρυναν τους ψηφοφόρους να «εγκαταλείψουν τον Μπάιντεν».

Μετά τον πόλεμο, το κίνημα των «μη δεσμευμένων» ψηφοφόρων έχει κερδίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 39 πολιτειακών και τοπικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Ρασίντα Τλάιμπ και ο δήμαρχος του Ντίρμπορν, Αμπντουλάχ Χαμούντ.

Οι ανησυχίες για τη Γάζα

Εκ μέρους της εκστρατείας υπέρ του Αμερικανού προέδρου, ο γερουσιαστής Γκάρι Πίτερς από το Μίσιγκαν δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι ο Τζο Μπάιντεν κατανοεί τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τη Γάζα.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποσύρει την υποστήριξή του στο Ισραήλ, στο οποίο στέλνει δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια. Επιπλέον, εμπόδισε τρεις φορές ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Οι ΗΠΑ ζητούν παύση των μαχών, ενώ υπερασπίζονται το δικαίωμα του Ισραήλ να «εξαλείψει», όπως λέει, τους ενόπλους της Χαμάς που σκότωσαν περίπου 1.200 Ισραηλινούς σε διασυνοριακή επίθεσή τους στις 7 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο απολογισμός στη Γάζα ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 30.000 νεκρούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Μιλώντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι τη Δευτέρα, έπειτα από αναφορές για πρόοδο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχουν αξιωματούχοι του Ισραήλ και της Χαμάς.

Διχασμένοι και οι Ρεπουμπλικανοί

Οι προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν για τις προεδρικές εκλογές ήρθαν επίσης έπειτα από μήνες δυσλειτουργιών στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών.

Νωρίτερα φέτος, το κόμμα ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης της προέδρου του, της υποστηρίκτριας του Τραμπ και αρνήτριας του αποτελέσματος των προηγούμενων προεδρικών εκλογών Κριστίνα Καράμο λόγω εσωκομματικής διαμάχης και οικονομικών ζητημάτων.

Η ίδια αρνήθηκε να απομακρυνθεί από τη θέση της, υποστηρίζοντας ότι η ψηφοφορία ήταν παράνομη. Δικαστής του Μίσιγκαν έκρινε χθες Τρίτη ότι η ψηφοφορία είχε διεξαχθεί κανονικά.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, CBS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή