Βόρεια Κορέα: Ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος είναι «ζωντανός» και κάνει ελιγμούς

Βόρεια Κορέα: Ο πρώτος κατασκοπευτικός δορυφόρος είναι «ζωντανός» και κάνει ελιγμούς

Η Βόρεια Κορέα έχει δεσμευτεί να εκτοξεύσει τρεις ακόμη κατασκοπευτικούς δορυφόρους το 2024

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώτος κατασκοπικός δορυφόρος της Βόρειας Κορέας είναι «ζωντανός», δήλωσε χθες Τρίτη ένας ειδικός σε θέματα του Διαστήματος με έδρα την Ολλανδία. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν αλλαγές στην τροχιά του δορυφόρου που δείχνουν ότι η Πιονγιάνγκ ελέγχει επιτυχώς το διαστημικό αυτό σκάφος, παρ’ όλο που οι δυνατότητές του παραμένουν άγνωστες.

Μετά από δύο παταγώδεις αποτυχίες, η Βόρεια Κορέα κατάφερε τελικά τον Νοέμβριο να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο Malligyong-1. Τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχει φωτογραφίσει ευαίσθητες στρατιωτικές και πολιτικές περιοχές στη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, αλλά δεν έδωσαν καμία εικόνα στη δημοσιότητα. Ανεξάρτητοι ραδιοφωνικοί ανιχνευτές δεν έχουν εντοπίσει σήματα από τον συγκεκριμένο δορυφόρο.

«Μπορούμε όμως πλέον να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι ζωντανός», αναφέρει σε μπλογκ ο Μάρκο Λάνγκμπρουκ, ειδικός στους δορυφόρους από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Delft στην Ολλανδία.

Από τις 19 έως τις 24 Φεβρουαρίου, ο δορυφόρος πραγματοποίησε ελιγμούς για να υψώσει το περίγειό του, δηλαδή το χαμηλότερο σημείο της τροχιάς του – από τα 488 στα 497 χιλιόμετρα, τόνισε ο Λάνγκμπρουκ, επικαλούμενος στοιχεία από το Κέντρο Συνδυασμένων Διαστημικών Επιχειρήσεων, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

«Οι ελιγμοί αυτοί δείχνουν ότι ο Malligyong-1 δεν είναι νεκρός και πως η Βόρεια Κορέα έχει τον έλεγχο του δορυφόρου – κάτι για το οποίο υπήρχαν διαφωνίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για κάποιο σχόλιο. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Αμυνας Σιν Γουον-σικ είπε ότι ο δορυφόρος δεν δίνει σημάδια ότι πραγματοποιεί άλλες δραστηριότητες ούτε ότι εμπλέκεται σε στρατηγικής φύσεως παρακολούθηση στρατιωτικών περιοχών.

«Παρ’ όλο που αυτή τη στιγμή όντως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν ο δορυφόρος συλλέγει επιτυχώς φωτογραφίες, τουλάχιστον πραγματοποιεί τροχιακούς ελιγμούς, έτσι από αυτή την άποψη είναι λειτουργικός», αναφέρει η Λάνγκμπρουκ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σιν.

Ενα μη αναμενόμενο στοιχείο

Ο ελιγμός του δορυφόρου για την ανύψωση της τροχιάς του αποτέλεσε μια έκπληξη, καθώς η παρουσία ενός ενσωματωμένου συστήματος πρόωσης ήταν κάτι μη αναμενόμενο, ενώ οι προηγούμενοι δορυφόροι της Βόρειας Κορέας δεν έκαναν ποτέ ελιγμούς, τονίζει ο ειδικός.

«Το να έχεις την ικανότητα να ανεβάζεις την τροχιά του δορυφόρου είναι μεγάλη υπόθεση», είπε ο Λάνγκμπρουκ.

Αυτό σημαίνει ότι όσο υπάρχει καύσιμο στον δορυφόρο, η Βόρεια Κορέα μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του, κάνοντάς τον να πάρει ξανά ύψος, όταν πέφτει πολύ χαμηλά λόγω της τροχιακής αποσύνθεσης, κατέληξε.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα, έχει δεσμευτεί να εκτοξεύσει τρεις ακόμη κατασκοπευτικούς δορυφόρους το 2024.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή