Γιούλια Ναβάλναγια στο Ευρωκοινοβούλιο: Σταματήστε να είστε βαρετοί, αν θέλετε να νικήσετε τον Πούτιν

Γιούλια Ναβάλναγια στο Ευρωκοινοβούλιο: Σταματήστε να είστε βαρετοί, αν θέλετε να νικήσετε τον Πούτιν

Ιδιαίτερα επικριτική υπήρξε απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο, τον οποίο χαρακτήρισε «αιμοσταγές τέρας»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάβρα κατά του Κρεμλίνου εμφανίστηκε η χήρα Ναβάλνι, αυτή τη φορά μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. 

Αναφερόμενη στην κηδεία του συζύγου της, που έχασε τη ζωή του εκτίοντας τη 19χρονη ποινή του σε φυλακή της Αρκτικής, η Γιούλια Ναβάλναγια είπε πως θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή «και δεν είμαι σίγουρη ακόμα αν θα είναι ήρεμα ή αν η αστυνομία θα συλλάβει όσους έρθουν να πουν αντίο στον Αλεξέι». 

«Βρίσκομαι εδώ τώρα επειδή οι ψηφοφόροι σας έχουν μια σημαντική ερώτηση. Ρωτούν εσάς και εσείς μετά ρωτάτε εμένα. Το ερώτημα είναι: “Πώς μπορώ να σας βοηθήσω στον αγώνα σας;”».

«Βασανίστηκε και λιμοκτόνησε»

Κατά την ομιλία της από το βήμα της Ευρωβουλής, η Ναβάλναγια κατήγγειλε πως ο σύζυγός της «βασανίστηκε και λιμοκτόνησε». 

«Κι έπειτα τον σκότωσαν. Και μετά από αυτό, κακομεταχειρίστηκαν τη σορό του και κακομεταχειρίστηκαν τη μητέρα του», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «η δολοφονία του συζύγου της δείχνει στην κοινή γνώμη πως ο Πούτιν είναι ικανός για τα πάντα και πως δεν μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί του».

«Δεν έχετε να κάνετε με πολιτικό, αλλά με αιμοσταγές τέρας», κατακεραύνωσε τον Πούτιν η χήρα Ναβάλνι, λέγοντας πως πρέπει να λογοδοτήσει για όσα έχει κάνει στη Ρωσία, την Ουκρανία και τον σύζυγό της. 

«Ακόμη και στο γκουλάγκ του Πούτιν, ο Αλεξέι κατάφερνε να μεταφέρει ιδέες για έργα που θα έκαναν το Κρεμλίνο να πανικοβληθεί», σημείωσε η ίδια, προειδοποιώντας πως για να νικήσεις τον Πούτιν πρέπει να γίνεις πρωτότυπος. 

Ο Πούτιν δεν μπορεί να πληγεί με κυρώσεις ή ψηφίσματα, με ηθική και κανόνες, διεμήνυσε. «Αν θέλετε πραγματικά να νικήσετε τον Πούτιν, πρέπει να γίνετε καινοτόμοι, να σταματήσετε να είστε βαρετοί»

«Δεν μπορείτε να πλήξετε τον Πούτιν με άλλο ένα ψήφισμα ή ένα άλλη μία δέσμη κυρώσεων που δεν διαφέρουν από τις προηγούμενες. Δεν μπορείτε να τον νικήσετε θεωρώντας ότι είναι ένας άνθρωπος με αρχές που έχει ηθική και κανόνες», προειδοποίησε. 

Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία, δύο χρόνια μετά την έναρξή του, η 47χρονη τον χαρακτήρισε «βάναυσο και ύπουλο». 

«Ομως, έχουν περάσει δύο χρόνια, υπάρχει πολλή κόπωση, πολύ αίμα, πολλή απογοήτευση και ο Πούτιν δεν έχει πάει πουθενά», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι πολίτες συνήθισαν την αγριότητα του πολέμου και έχουν αρχίσει να λένε πως πρέπει να συναφθεί μια συμφωνία με τον Πούτιν. 

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή